Follow me on Twitter RSS FEED
Posted in

Apa Yang Korang Salu Buat B4 Tidur Malam2???


Ok..untuk yang sedang bercouple..or lbh tpat lagi yang ada awek or balak… BerSMS itu benda yang harus or telah menjadi wajib rite??

“Gudnyte…” “Sweet dream..” “Sleep tight..” 
“I love U..” “I miss U..”

Dan segala macam mesej2 yang romantik lagi lah.. telah dianggap sinonim or dah menjadi kebiasaan kan? Dah nama pon sedang bercinta kan.. Lau dah kawin..takde dah mesej2 ayat2 jiwang ni semua~~ Sebelah2 je kot.. (ehem2.. :-) )

Lau cam aku yang takde awek ni..hmm puas kot tktau nak mesej sape b4 tido! Haish~~

Tidak kurang jugak jenis manusia yang suka dengar lagu sebelum tido.. Lebih parah lagi yang jenis headphone or earphones tu melekat time tido n sampai bangun esok paginya! Korang pon camtu jugak eyh??? Actually roommate aku salah sorang kategori camtu kot. Mungkin dia dah biasa.. Salunya golongan yang suka wat camni budak2 yang dulunya sekolah asrama.. Sebab bila dengar lagu..senang nak tido..tak dengar dah member2 len wat bising segala!

Aku pon kadang2 dengar gak lagu sebelom tido.. Tapi biasanya sebab nak ‘layan’ or mengelamun.. kui3.. Bila dah asyik..wah ‘asyik’gituh! Senang la ngantok… pastu bukak headphone trus tido! Siyesly..aku dari dulu sampai la sekarang..tak bleh sangat kot tido sambil dengar lagu sampai ke Subuh! RIMAS~~ Lau tetido sambil dengar lagu pon..mesti aku akan terjaga gak n bukak headphone letak tepi..

Salau satu sebab lagi..aku takut kot..bila headphone dah baik punyer kat telinga tu..susah nak bangon pagi.. Alarm sah2 tak sedar kot lau aku set kat henset tu.. Lagu ngan alarm tone rasanya dah lebih kurang jerk! Wakkakaka  Pastu..takut tak bangun Subuh! Dah la azan Subuh tu sayup2 je kedengaran pagi2..bila dah headphone kat telinga..hmmm HARAM la nak sedar kan??

Aku teringat kat ustaz aku masa form4 dulu.. Time kitorang dalam bas..trip tuk pegi Kem Kepimpinan Pengawas kat mana tah dulu.. Ada sorang mamat ni ngek pegi pasang VCD cite omputih..n sekali ada la adegan2 yang ‘WAH~~ gituh! Dengan slumbernyer ustaz aku tegur.. Dia kata..camner lau kitorang smua dalam bas layan citer2 camtu..then terjadinya kemalangan!! Mati dalam keadaan elok (maybe ‘beriman’ kot ayat dia masa tu) atau tak?? Tros terkesima smua!

Sebab tu jugak la aku takut nak tido sambil layan lagu.. Mana la tau kan..kot2 ajal datang time tu..tak sempat nak mengucap 2 kalimah syahadah ke..erk~~ Sadis+takut~~

Tapi...berapa ramai kah di kalangan kita ni yang b4 tido..salu baca ayat2 suci Al-Quran?? Maksud aku surah2 yang basic tula.. Yang salu orang baca b4 tido..

Sebenarnya entry kali ni..aku just nak share..bukan la share sangat pon.. Sekadar nak ingat-mengingati gituh! Mana yang salu amal or buat tu..bagus la kan.. Yang macam kadang2 buat kadang2 tak tu..elok la amalkan salu…



Sebelum tido tu..seelok2nya.. korang baca la..

Al-Fatihah 1x
Al-Ikhlas  3x
Al-Falaq 3x
An-Nas 3x
Ayat Kursi 1x
Basmallah (bismillah) 21x

Ni orang kata yang paling2 basic r before tido..sebagai pendinding/pelindung dari benda2 yang tak elok datang time kita tido.. Mengucap 2 kalimah syahadah pon elok jugak.. Kecik2 dlu mak ngan ayah aku salu ingatkan aku untuk ‘mengucap’ b4 tido..ye r..takut2 mati time tido kan.. But bila dah besar ni..jarang sangat2 kot! Tak pon salu je lupa nak ‘mengucap’ b4 tido tuh! Alhamdulillah la..yang basic tu buat la jugak walau dah ngantok sangat2 kan!

Gosok gigi..cuci kaki pon..basic gak tuh b4 tido! Wkakakaka (yang ni takyah ajar pon tak pe..)


Aku pon dah ngantok.. “renung2kan…selamat beramal~~”



Posted in

Minggu Terakhir Kat Umah


Tak sampai seminggu je lagi dok umah. Sem baru akan bermula. Kejap je rasa cuti. Tapi tiap2 kali cuti pon rasa kejap jugak! Tak pernah puas n cukop kot cuti bagi sorang pelajar bila ditanya...huhuhuh

So dengan hari2 terakhir kat umah ni pastinya aku nak buat benda2 yang aku tak buat n makan apa2 yang belom aku makan lagi! "Ma...bila nak buat roti jala+kuzi ni..?" (rintihan sorang anak....tapi mak dia tktau..) Poyo je aku neyh! Yup2..roti jala n kuzi memang fevret aku n adik bradik yg len! Biasanya ma akan buat roti jala ngan kuzi ni bila semua ada kat umah.. So bila aku je yang ada kat umah..cam tak berbaloi je lau nak buat.. Klau beli..alahai..RM1 tu ada bape sangat..la roti jalanya! Dah la gulung kecik2..kari ayam cair plak tuh! Erk~~ tak selera haku! (ngade nak mampos.. :p )

So 3 4 ari kat umah ni..terpaksa la aku rajin2kan diri tuk kua... Menghabiskan masa2 yang ada n mencari makanan2 yang aku nak makan! Gle makan btol aku ni kan?? (ala..blk U nanti tak jumpa dah..kena diet!) Diet la sangat! Tak dianfikan la..cuti kali ni memang brape kali aku beli daging+roti burger n goreng sendiri! Sampai mak aku pon nek heran.tak muak2 ke aku makan burger tuh!

Dulu masa kecik2...ma ngan ayah aku salu beli daging+roti burger..sosej..nugget..masak sendiri..n siap bawak bekal gi sekolah lagi. Kira klau gi pasar malam tu memang tak terliur langsung r nak beli burger ke..nugget yang RM1 tu ke..sebab dah biasa buat n masak sendiri kat umah kan.. But since abes je zaman sekolah..aku rasa jarang giler2 kot beli burger n goreng sendiri. Sebab tu la aku start jadi hantu burger balik.. Asal g cafe je beli dinner..mesti beli burger double/special daging sekali! Mau tak melayang extra RM2 tiap2 ari..haish~~ So kira cuti ni..misi balas dendam r kiranya.. Confirm bukak sem nanti..tak beli dah burger kat cafe...hahahah

Sebelum balik U..nak kena pergi pasar malam... Coconut shake mesti mau! Huh~~ ni 1 lagi penyakit turun temurun aku...dari kecik..sampai la sekarang..benda wajib bila pergi pasar malam..mesti beli coconut shake! Siyes tak sama kot rasa coconut shake pasar2 malam Kelantan ngan kat sana! Damn~~ Menyampah btol aku.. Bila kat sana..nak beli tu pk2 2 3x..sebab tak sesedap kat Kelantan! Ahahhahaa
Tapi yang merisaukan aku sekarang.. "Ramalan kaji cuaca kata aku kan jatuh cinta"  Erk~~ sori..tu lirik lagu Ana Raffali..takde kena mengena ini malam ok!

Bila tengok brita malam2 tu...dorang kata akan hujan n ribut petir dari Isnin sampai la Khamis ni... For sure la Kelantan yang kena..adoy~~ Aku lau ujan2 ni..malas btol nak kua kot! Baik dok umah jer~~ Tapi esok mesti kena kua gak..nak cari baju selai dua..beli toaster nak bawak pegi sana n cari kasut Adidas! Kasut lama dah tercabut kot tapaknya..sian btol...sadis~~ lama kot kasut tu berbakti pada aku..huhuhuhu :(

Sem baru dah nak start..tapi satu bab pon haram tak tengok2 notes tuk subjek sem depan. Si e-notes tu plak apa masalahnya tah! Aku nak masok pon tak bleh! Nak download apa tah lagi~~ Nak study slow2..tobat malas!! Cuti lagi kan~~ huhuhu Camner la result aku nanti..cuak dowh!!!

Since Malaysia menang besar 3-0 menewaskan INDON durjana tadi...sedikit la terhibur hati ni...hahahah. Harap2 result kua esok tak trok la... Pasni pon aku jarang ckit kot online2 ni smua... Fokus asyik lari je bila study kat sana... Ada saja masalah yang mengganggu~~ HAisH~~


Ckop la kot tuk malam nanti...nite smue~~ :-)





Posted in


3 Telur Yang Berbeza…Tapi Sedap!


Salunya korang biasa makan telur ayam..telur itik..btol tak?? Pernah tak korang makan telur len selain daripada 3 telur yang salu kita makan neyh? Entry x ni aku nak share la ckit..3 telur yang aku suka makan..slain telur ayam dan telur itik aka telur masin tuh!


1.Telur Ikan

Kecik2 dulu..aku memang tak suka kot makan telur ikan nih! Mana taknya..dengan bentuknya..erk..tak brape nak masyuk r..tak berselera kot nak try…huhuhu Tapi kakak aku yang sorang tu..memang hantu telur ikan nih! Sampai2 kalau cuti sem tu..mak ngan ayah aku siap gi Pengkalan Kubor sana nak beli telur ikan yang segar2..(segar ke??). Telur ikan ni..nak kata murah tak jugak..nak kata mahal..tak jugak..tapi bila aku tanya member2 aku..cam ramai je yang tak pernah makan! Menurut abang ipar aku plak..dia kata lau kat Johor..telur ikan susah nak dapat..sebab salunya cina2 tak pon hotel2 yang awal2 dah beli..so orang biasa amatlah susah nak dapatkan telur ikan nih.. So aku bersyukur dilahirkan sebagai anak jati Kelantan..takde la susah nak dapatkan telur ikan nih.

Aku rasa2 la..maybe dalam form4..form5..tak pon start masok matrix baru aku start makan telur ikan nih.. Dulu geli2 kot..sekali bila dah try..memang sodap wo~~ Goreng biasa..kunyit2 tu pon dah sedap! Apa tah lagi kalo masak tomato ke…memang menjadi ah! Since 2 3 tahun ni la tak salah aku la kot.. Pengkalan Kubor sana dah tak jual2 dah seafood2 ni semua..so dah jarang r mak aku pegi sana.. Dulu lau pegi pon sebab nak beli lauk2 yang fresh2 r..walaupun jauh..tapi berbaloi..(45 minit je pon~~)



Ni contoh telur ikan tadi.. geli tak?? Tapi rasa la dulu...


2.Telur Sotong

Ok..telur sotong ni..aku rasa semua orang pernah makan kot..takkan la telur sotong pon tak pernah makan kan.. Tapi sekarang cam susah jerk nak jumpa sotong yang de telur.. Telur sotong..lau kat Pengkalan Kubor dulu..mak cik tu siap jual telur sotong yang dah dikeluarkan dari sotong lagi! Kira beli kilo camtu la..without sotong…telur semata2! Tapi harga up la ckit kan..sebab mana ada orang nak beli sangat sotong yang takde telur dah… Sama cam isi kerang jugak..takyah la nak kena bukak kulit aka cengkerang dia tuh!

Telur sotong tersangatlah sedap wei.. Aku pon dah tk ingat bila last time aku makan telur sotong semata2…ahhahaha Cam nak kena mintak mak aku carikan..je before abes cuti nih..hihihi


3.Telur Penyu

Hmm…yang ni lau ramai yang tak pernah makan..logik..aku bleh trima.. Sebab susah giler2 nak dapat! Harga pon bleh tahan… Lau kat Terengganu..lebih tepat lagi pasar K.Terengganu..lau tak silap aku..sebijik telur penyu ni leh mencecah RM2..tak pon dah lebih dah kot sekarang.. Since Terengganu amat2 la control telur nih.. Sekarang taktau la ada lagi tak orang jual kata sana.

Tapi lau kat Sabah.. last time abang aku g Sabah ritu..dia beli..dapat dalam RM1 sebijik… Kat sana cam senang ckit kot nak dapat! Dalam family aku…mak aku la hantu telur penyu.. Lau ada siblings aku kena gi Sabah n bawak balik telur penyu ni..hu..teramatlah hepi mak aku.. Aku dlu2 pon tobat tak suka giler makan telur penyu nih.. Yang ni lagi la geli kot~~ Eee~~

Tapi since aku masuk matrix..berjauhan ngan family n negeri Kelantan tercinta…mostly banyak makanan yang aku tak makan masa kecik2 dulu..bila dah besar ni..semua telan… Tu la yang mak aku salu kata.. Aku ni cam dah kemaruk sangat2 dah bila lama tak balik umah.. Pantang jumpa makanan..telan~~ WKAKAkakk

Telur penyu ni..telur putih dia tu agak berlendir la ckit.. Cam hingus korang gituh… Geli kan nak makan?? Camtu la aku kecik2 dlu.. Telur kuning dia tu plak..agak keras ckit dari telur kuning yang itik punya tuh.. Time nak makan..aku cam terbayang2 kepala penyu yang kecik tuh! Yarkh~~ tu yang aku takleh makan masa kecik2 dlu tuh! Eeee~~~

Tapi bila dah besar ni..sama kuat kot aku ngan mak aku makan telur penyu nih! Koyak ckit kulit dia…len tau kulit telur penyu ngan telur ayam! Pastu slow2 ko hirup telur putih dia yang cam lender tuh.. Slurrrppp~~ mmm masin2 ckit..sodap wo! Then koyakkan smua kulit dia..baru makan telur kuning plak! Memang delicious amat ah!

Tapi tula kan..penyu ni haiwan terkawal..pasni mesti lagi susah nak dapat.. tapi kalau la 1 day aku kena gi kerja Sabah ke..sure2 aku beli wat balik umah nanti! Nyum2~~


Habes sudah citer telur~~~  ;-)



Posted in


CINTA MATIKU!



Akan ku biarkan dirimu
Merasuki hidupku
Akan ku biarkan cintamu
Meracuni hatiku
Kerna cintaku terlalu gila
Kepadamu yang ku cinta
Kerna diriku tak pernah bisa
Hidup tanpamu


Chorus

Jangan pernah tinggalkan diriku

Jangan lepaskan aku
Walau setengah detik hidupku

Ulang Chorus

Kerna cintaku terlalu gila
Kepadamu yang ku cinta
Kerna diriku tak pernah bisa
Hidup tanpamu




Korang mesti pernah dengarkan lirik lagu kat atas tuh?? Yup...lagu dalam citer HANI hari Selasa malam kul 9  malam kat TV3 tuh! Lagu nyanyian 6ixth Sense....salah 1 band fevret aku! Sedapkan lagu tuh? Masa aku dload lagu Khatimah Cinta dlu.. Tak prasan plak lagu Cinta Matiku ni pon dalam album yang sama.. Sebab biasa la kat radio kan..dorang promote satu2 lagu..bukan skali gus!


Aku suke gler kot ngn cter HANI tuh! Cumil je dia kan? Sweet sangat~~ Tak salah aku..girl tu la kan yang dalam iklan shampoo Sunsilk ek?? Girl yang men futsal pkai tdung n jersey no.9 tuh?? Dia jugak blakon dalam NUR KASIH kan?? Menurut kakak aku la...aku tak layan sangat cter tu dlu2..uhuhuhu


Ok..baru aku teringat! Nama dia Nur Fathia kan?? huhuhhu (padahal baru search kat Google)  Cumil jerk girl nih kan? Tapi tu r sayang..aku mati2 ingatkan dia ni memang bertudung.. Tapi dalam cter tu memang ada time dia tak pakai tudung..so secara automaticnya la kan..dia confirm2 tak bertudung.. Tapi pape pon..aku tetap layan cter nih!


Bukan setakat cter je aku menat..sebenarnya sebab lagu tu sekali..syokkkk bangat! Hari2 dok dengar... N time2 cam line clear gituh..pe lagi..melalak r kan dalam bilik air..time cuci2 pinggan kat dapur sana~~ Setakat ni blom lagi la kena sound dek mak aku...agagagaga


Part intro mula2..ngan chorus tu memang fevret aku r.. tapi satu jela masalahnya kan..Adi lau nyanyi..(Adi tu vokalis 6ixth Sense ok...) tinggi kot..aku susah nak tarik..mesti terkucil gak time chorus klau nyanyi dari awal.. Haish~~ nAk kena cari kelas vokal la camni~~ muahahahhah







Posted in

Mentor Musim Ke-5


Seminggu dua ni kalo bukak je TV3 mesti ada jer iklan2 pasal Mentor5 kan? Tapi dorang still lagi dalam peringkat pencarian protege2 baru...blom start lagi konsertnya.. Cam musim2 lepas jugak..setiap musim ada 6 orang mentor.. 

Aku bukan la minat sangat pon dengan rancangan Mentor ni..tapi sebab kat umah takde ASTRO kan.. n kna plak time2 cuti ni...apa yang tunjuk kat tv tu..layan jela kan.. Cuma aku nak sentuh ckit r bab pemilihan para mentor untuk kali ni..aku cam tak brape berkenan sangat la dengan beberapa orang mentor yang telah dipilih tuh! Ok2..aku tau la aku bukan sape2 pon..tapi tak kesah la kan..aku just nak suarakan pendapat aku jer..huhuhu

Senarai mentor untuk musim ke-5 :

Noh Hujan
Rahim Maarof
Erra Fazira
Datuk Sharifah Aini
Afdlin Shauki
Edry Abd Halim (KRU)

Dari 6 6 orang mentor ni...aku cukop2 la tak puas hati dengan tersenarainya Noh Hujan (awak busuk!) dengan Afdlin Shauki nih.. Knape?? Ok..meyh aku nak komplen...

Noh Hujan bagi aku la kan..masih baru lagi kot dalam industri muzik tanahair nih! Award pon baru bape je dapat aku rasa ngan band Hujan tuh.. Nak kata hebat.. Hebat la ckit..sebab selain menyanyi..dia jugak compose lagu n tulis lirik rite? N memang tak dinafikan jugak la bakat n kreativiti dia dalam berkarya..

Tapi kan..korang tak rasa baru sangat ke mamat nih tuk jadi mentor? Yela..'mentor'2 ni biasanya dikaitkan dengan orang2 yang dah de pengalaman n cukop2 hebat tol tak? Even tak pernah menang banyak award cam Rahim Maarof tuh..tp at least dia leh diangkat sebagai Otai Rock!

Afdlin Shauki plak..memang tak dinafikan la kan bakat berlakon n mengarah filem yang dia ada tuh! Memang kreatif.. Dia ni jugak pelawak yang kelakar.. Kita memang tau...c Afdlin nih bleh menyanyi..tapi takde la sampai buat album pon aku rasa.. So pemilihan dia kali ni s a mentor bagi aku cam tak bertepatan la kan?? Kalo suruh mengarah..berlakon..melawak..memang tabek r ngan dia.. Sememangnya dia tak mengecewakan la.. Tapi untuk pertandingan nyanyian nih..aku rasa macam tak patut la kot dia jadi mentor...

Maybe sebab Afdlin ni kreatif..so TV3 amik dia jadi mentor.. Kita pon taktau kan apa yang dia akan buat..mungkin dia ada idea n plan tersendiri.. So kita tengok jelah..sejauh mana Afdlin bleh bawak protege dia tu nanti.. Tapi pape pon.. Lau bleh vote..aku nak undi kua c Noh Hujan nih ngan Afdlin Shauki kua awal2..ahhahah

Untuk Erra Fazira..Rahim Maarof..n Datuk Sharifah Aini..aku rasa cam ok la kot dorang dipilih menjadi mentor kali ni.. Dorang  pon memang dah lama kan berkecimpung dalam industri muzik nih. Walau pon kita tau..Erra takde la menang award pape pon dalam nyanyian aku rasa. N menurut sumber yang bleh dipercayai..(kakak aku je pon..) Erra lau nyanyi live..hancus..sebab tu bape x je lagu dia bleh masok Muzik2 TV3... 

N if aku diberi peluang gi audition Mentor5 nih.. Confirm2 aku cari Edry KRU... KRU tu beb...aku menat dari kecik tu...3 bersaudara neyh! N aku rasa memang beruntung giler2 ah sape dapat jadi protege c Edry nih.. Mesti banyak ilmu dapat..n mesti puas ati n berbaloi2 ah! Kita tau kan..Edry ni memang sorang composer n lyricist yang hebat! Dengan studio KRU yang canggih..cukop lengkap..mesti gempak ah apa yang protege c Edry ni nanti perform!


Apa yang aku luahkan kat cni..tak mengubah apa2 pon jugak.. Tapi setakat nak suarakan rasa hati kat blog ni..bleh la...huhuhu  -adios~~-




Posted in


1st Time Kena Tagged



Apakah hobi anda?

Hobi ek?? Lau kecik2 dlu bersukan la..bola sepak/badminton.. Since sekarang dah cam badak..ckit lagi nak jadi gajah kan..so kurang la aktif ckit.. Insya-Allah sem depan start aktif balek! So sepanjang kau U..hobi terbaru... Download Lagu (sejak zaman sekolah2 lagi rasanya...dari dlu smpai skrg la ni..)


Senaraikan tempat yang anda ingin pergi?

Siyesly...at least dalam idop aku...aku nak g Italy.. Maybe Milan or Rome..tak pon Turin..tuk tengok team aku trun..Juventus! Lau ckop duit..ngam2 ngan honeymoon.. tu la kot pluang terbaik nak g sana.hehheheh  Lagi of coz la Mekah kan..smua orang Islam nak g sana..tol tak?? Lagi...nak g tengok World Cup..(kire tempat jugak ke nih??)  WC 2018 Rusia or 2022 Qatar...mana2 satu pon ok.. harap2 sempat la kumpol duit...ekekekek


Sikap positif dalam diri anda dan anda bangga dengan sikap itu.


BAIK  boleh?? ahahhaha  Saya rasa saya baik kat orang len...so saya bangga dengan sikap itu.... (amik ko..tanya sangat!)

sikap negatif anda (dan pendapat anda)

Sensitip! Dengan erti kata len...mudah terasa hati... 'atiku alus'... Tktau la nape...sensitip aku mudah trase ati..bukan sensitip nak marah orang je kje ok~~  (reason..sbb aku dak baik kot! aggagaga)


Tag 5 blogger

(reserve tuk blog si dia boleh?)


Sebab pilih mereka?

sebab..? ko tngok la sndri...blog yg aku fllow pn bru ade brape der?? hahahaha


Tnx kepada anda yang tagged saya yer...macam2 la~~




Posted in


Hati Tersentuh Lagi... ;(



Arghhhh!!!! Tak suka bila perlu rasa camni! Tadi dah elok..dapat pluang chatting ngan dia through skype. Tapi aku gatal…gi usha FB dia... Tak pasal2 jumpa komen yang tak besh! DAMN!!! Bodoh kan aku neyh?? Saja cari penyakit! Dah elok2 bleh skype..skype jela…

JELES?? Tu ke yang aku rasa tadi?? Kenapa? Perlu ke? Mesti? Harus ke rasa camtu? Untuk apa? Tak bleh ke kalo tak rasa? (tanya la apa nak tanya…)

Rasa cam spoil gler2 mood aku tadi… Teros down kot! Tak salahkan dia… Tapi aku salahkan diri aku sendri.. Tak bleh nak control hati n perasaan! Kenapa nak kena rasa jeles tuh? Bia jela..apa yang dia buat..dia ada hak! Takde kena mengena pon ngan aku… Yang aku sebok2 tu knapa kan?? Sengal je aku neyh!!

Ya Allah…hancur hati aku baca komen tu tadi… Kenapa la trok sangat rasa… Tak bleh ke kalo aku buat taktau je.. Cam tergugur kot jantung ni tadi bila jumpa komen tu.. Kawan jela cam biasa… Apa susah…

Abeh la malam ni nak tido…mesti macam2 aku pikir.. Sure macam2 ada dalam kepala dan hotak aku! Serabutnyer~~

Berikan aku kekuatan untuk menghadapi semaunya Ya Allah… Aku tak kuat.. Hati aku ni halus… ;(






Biarlah AkU dAn PeRaSaAn InI




(Nak mencari ketenangan balik...malas kot nak on9 beberapa hari nih...hu~~)





Posted in


Berikan Aku Kekuatan...


Benda yang paling aku tak suka...bila aku suka n sayang someone..tapi susah plak untuk melupakannya! Tapi normal la kan bila perasaan sayang tu hadir dengan ikhlas dan bukan main2! Dan bukan aku sorang je yang mengalami benda ni...ramai lagi kot!

Hujung2 sem4 ritu aku ada la terusha 1 girl ni.. Eh bukan sem4 kot..dah lama dah usha rasanya.. Maybe sem2 camtu lagi kot.. Cuma start kenal n chatting ngan dia dari sem lepas.. Bulan Februari..tak pon Mac la kot.. FS dia aku add lama dah.. FB je sem lepas... Sem5 nilah baru rasa cam btol2 kawan..

Malas nak citer semua kot selama kenal dia. Panjang la plak...3 ari 2 malam..sekali ngan tidur makan pon belom abis kot lau aku citer...huhuuhu  Cuma sekarang aku cuba jauhkan diri aku dari dia.. Sebab nak cuba buang perasaan sayang n rindu pada dia tu secepat yang mungkin! (patah hati ke ni..?)  Bukan la patah hati..cuma malas nak simpan perasaan lama2 kot.. Orang tua2 kata apa? "Menunggu buah yang tak gugur??" Tapi hakikatnya rindu dia sangat2! Tiap2 hari....

Memang dak ni aku akui..ramai giler yang suka dia.. HOT la kot...cute+manis r bagi aku.. Tapi aku suka dia sebab diri dia kot. Matang...? Lau ikotkan memang baya2 aku sekarang memang dah matang pon... Sebenarnya aku suka dia sebab diri dia yang kelakar! Dia suka kot wat lawak simple2.. Bukan la pelawak..suka wat lawak bodoh2..tapi perangai dia tu kadang2 cumil bagi aku! 

Baru2 ni aku dapat tau...ada sorang mamat ni suka dia.. N dia pon aku dapat rasa...dia pon suka mamat tu jugak.. Cuma blom confirm2 je lagi dorang couple... Lau yang jenis keras kepala...selagi dia bukan milik sape2..selagi tula 'try' kan.. Tapi bagi aku..lagi cepat aku tau lagi bagus kot.. Bukan la bermakna sayang itu hilang teros... Tapi sekurang2nya aku tau...bila tangan ni tepuk pipi..bunyi dia camni...bila tangan ni tepuk dinding..bunyi dia camtu.. (korang paham ke maksud aku neyh?? adeh~~)

Kadang2 tu..aku kesian+nak tergelak gak kat dak2 yang dok usha dia kt FB... Sian dorang...kalo la dorang tau yang girl ni ada perasaan kat orang len...sure giget jari semua....huhuhuh  Dengar2 yang dia suka tu engineer... Bestkan..belaja tak abes lagi..dah ada orang chop! Engineer lagi u~~ Ada duit... setakat kita2 yang student lagi ni...hmmm ape la sangat..

Kadang2 bila pikir2 balik...watpe nak jauhkan diri dari dia.. kawan pon boleh je kan.. Tak perlu la nak jauh2kan diri ni semua... Tapi tula kan...tak cukop kuat lagi kot nak ilangkan perasaan sayang nih! Kang buat2 tak sayang...tipu diri sendirik plak! (rindu dia wo~~)  


Ada orang kata aku ni cepat berputus asa.. Tapi sebenarnya aku ni memang sorang yang 'pengalah'. Tak suka berebut... Sape tau 1day dia milik aku.. Semua tu kuasa Tuhan kan.. Kita tak mampu melawan takdir..kita jugak tak mampu nak menafikan segala ketentuan-Nya. Tapi buat masa ni...bialah aku camni... Usha dia dari jauh2 jerk... 

Hari2 mesti usha FB..FM dia...n hujung2 November ritu dia ada buat blog.. Now FB,FM ngan blog2 dia sekali aku usha...brape x 1hari?? Takyah cakap ah! Kadang FB dia dlu yang aku usha..before aku tengok FB aku sendiri..ngeks kan aku neyh?? Orang kata 'jauh di mata tapi dekat di hati'... Nak sangat chatting ngan dia...nak sangat mesej dia cam dulu2.. Tapi kalau orang tak berapa nak reply..watpe kita ganggu dia kan...hu~~ sdeyhnyer...

Pernah gak 3 4 x kot call dia pagi2 kejut Subuh.. Dia salu bangun 6.45.. Tapi aku salu call dia 2 3 minit awal.. Sweet sangat dengar sore dia baru bangun tido! Tapi memang sore orang bangun tido tu best kan?? 

"Hmm.."  "Ok.."  aku rasa tu je kot yang pernah aku dengar masa call dia dulu.. Tak pernah pon call sembang  ngan dia... Now dah takde peluang langsung.. Bila lagi..? Mungkin dah takde pluang tros kot nak call dia pasni... Camtu la bila kat hati dah ada orang len kan... Kita buat apa pon tak bermakna...huhuhuh


"There's only 1 thing..To do..3 words..For you... "
(Plain White - 1,2,3,4)

Caller ringtone dia kot...1st time aku dengar lagu tuh... Now taktau lagu ape plak dia guna..



Kadang2 bila usha FB dia..and ada kmen from mamat tuh.. Little bit trase r kan.. Trase apa?? Jelez kah? Marah kah? Entahlah...'macam2 ada' kot~~ Tapi watpe nak sakit ati kan..tak baik..n takde guna pon kalu aku rasa camtu..tak mungkin mengubah apa2 di hati dia... (sape suruh dok usha FB dia salu..padan muka aku~~wkakaka)

Cuma harap2...dia still anggap aku kawan dia... Aku jauh dari dia tak bermakna aku lupakan dia..n tak bermakna aku tak rindu+sayang dia lagi.. Tapi mungkin cara ni yang terbaik untuk aku.. N biarlah dia dengan kebahagiaan dia.. Watpe perlu aku ganggu kebahagiaan dia kan... Aku tau..aku mampu hadapi jugak semuanya nih.. Mungkin just perlukan masa untuk hadapinya.. Masa itu memang penting!


Honestly...aku sangatlah rindu dia sekarang neyh! Tapi aku tak bisa berbuat apa2... Kalo aku mesej pon..sure2 dia tak reply.. Nak tunggu dia mesej?? Sampai aku mati pon aku rasa dia takkan mesej kalo bukan aku yang mesej dia dlu.. Nak cahtting..? Banyak hari dah kot aku tak nampak dia on9... Lau aku tegur pon..mesti lambat dia reply..ntah2 tak reply langsung... Lagi serabut ada la kot aku pm dia... Hmmm


So..biarlah AkU dAn PeRaSaAn InI ...



Posted in

12/12/04 - 12/12/10

Hari ni genaplah 6 tahun pemergian arwah ayah... Cepatnya masa berlalu.. Tup2 dah..6 tahun.. Tapi rasa macam dah lama sangat2 arwah ayah pergi...hu~~~ Biasanya every year..lepas subuh aku akan SMS sumua siblings aku.. to remind them about that date! So sape2 yang nak bacakan yasin after maghrib ke..terpulanglah kan. Tak perlu tunggu hari ni pon sebenarnya nak buat semua tu.. N tak semestinya hari Khamis malam Jumaat je kita bacakan yasin.. bila2 pon boleh selagi ada kelapangan kan..

Just nak flash back 6 tahun yang lalu jerk... Hu~~ Tetiba rasa sdeyh la plak.. Actually arwah ayah meninggal lebih kurang kul 4 petang gituh... Hari Ahad lau tak silap aku.. Sebelum Asar..yup still remember! After Zuhur ada la sedara aku datang umah ari tu.. Mak aku panggil..eh bukan..jemput.. Kira macam jemput menantu baru sedara aku la..datang umah n makan...

(Wait eyh...aku nak remove kan dulu background music blog aku ni dluh! Untuk menghormati tarikh pemergian arwah..tak elok rasanya aku letak muzik kat blog ari nih..)

Time tu aku tengah men game kot... N u know wat?? Kadang2 bila aku kat U n terdengar lagu "The Reason" by Hoobastank...mesti otak dan fikiran aku tetiba akan stop dan teringatkan arwah ayah aku.. Even lagu tu liriknya takde kena mengena pon ngan arwah.. Tapi time form 3 tu aku layan giler lagu The Reason tuh! Kire lagu fevret r time tu.. Dan kadang2 bila kat U jugak..bila aku teringatkan arwah ayah aku.. Aku mesti dengar lagu tu n mendiamkan diri atas katil. Of coz la baca yasin jugak kan...ade ke teringatkan arwah layan lagu omputih jerk! Gle ke hape~~

Masa tu aku..mak aku.ngan family kakak aku je yang ada. Siblings len kat Johor n KL. Sebenarnya tu lah aku punya 1st experience..kehilangan family member.. Semua atuk ngan nenek aku takde..bukan depan mata aku. Ni la 1st time ada kematian depan2 mata aku...n aku menyaksikannya sendiri. Shocked! Sdeyh! Semua ada ah... Aku pon leh consider budak lagi kan time tuh..tak matang... Menangis tanpa henti kot... Rasa cam tak bleh nak terima kenyataan.. Aku rasa cam mimpi je time tuh!

After doctor datang n confirmkan kematian arwah ayah..baru lah aku bleh terima..aku bukan lagi bermimpi n benda tu btol2 dah berlaku dan akan tercatat dalam kamus hidop aku.. Aku ditenangkan oleh sorang sedara gak time tuh... Dia basuh muka aku ngan air... Dah banyak sangatkan nangis time tuh.. hu~~ ;(

Ada my siblings sampai malam tu jugak dengan flight.. n abang aku ngan kakak aku kat Johor time tu sampai esok pagi.. Tak perlu la kot aku cerita camner dorang sampai... Sebab panjang n quite menyayat hati jugak la... Yang pasti...kami bernasib baik tak kehilangan 2 lagi nyawa time tuh!!

(gosh...mata aku mula berair...di saat tengah menaip nih..tapi takpe..dimaafkan~~)

Hari pengkebumian...susah jugak la..taun tu kan banjir besar kot kat Kelantan... Taun tsunami...macam2 lah! 2 3 tanah perkuburan dicari..then baru la decide kat mana nak kebumikan... Cukup la kot pasal arwah.. Tak baik nak upload kan gambar orang yang dah meninggal orang kata..takut nanti rohnya sedih...


Just nak citer pasal aku cket...len bila kehilangan ayah or ibu kan.. Time tu la masa muda aku..banyak yang perlu aku belajar.. But yang sdeyhnya banyak benda aku tak sempat nak belajar ngna arwah ayah.. About how to survive in our daily live... agama...dan macam2 lagi lah... Contohnya..dulu tak cukup arif n faham kot camner nak solat jamak dan qasar..even semua tu belajar je dalam subjek Pendidikan Islam..tapi nak pratikkan n.. bila tak faham..nak tanya ustaz/ustazah kena tuggu time skolah plak.. Lau ada ayah..mesti lagi senangkan nak tanya semua tuh.. Tak faham je bleh terus tanya ayah kita!

Salah satu lagi kesannya..sampai sekarang kot..aku cam susah gituh lau nak g kenduri kawin ke..majlis2 tahlil ke..sorang2... Sebab aku ngan mak aku je dlu kat umah.. Then now...bila ada benda2 camtu..aku bleh pegi ngan abang ipar aku dah.. Besar2 ni baru kurang sikit malu n segan tuh.. Berdikari la kot orang panggil..huhuhu

Terasa sangat bila arwah ayah dah takde.. Dulu masa kecik2..salu ikut ayah pegi amik or anta abang2 ke kakak2 aku kat stesen bas bila dorang nak balik U masing2.. Tapi bila time aku... pergi matrix...amik dari matrix.. Pergi U..ayah dah takde untuk semua tu... Sdeyh bangat! Tak sempat nak merasa seperti orang len rasa... Every time aku sampai kat bus station... n call my sis or husband dia... Aku salu perhatikan sekitar aku... Kete ayah sape datang..n pick up their children... Tapi aku plak..tunggu orang len untuk amik aku...huhuhuhu


Time bulan pose ritu..masa dok usha2 lagu raya nak dload...aku terjumpa lagu nih... Siyesly bila aku dengar time nak tido..air mata terklua sndrik kot.. Tersentuh je hati n prasaan aku... Sure ah sape dengar lagu ni..mesti menitis jugak air mata... Tambah2 untuk korang yg dah kehilangan ayah korang...






video



Rindu n Sayang arwah Ayah sangat2~~ Tapi masa tak mungkin mengembalikan dirinya kepada kami...
Semoga rohnya dicucuri rahmat...ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...diampun segal dosanya semasa akhir hayat dia... Dan semoga ada tempat untuk dia di syurga kelak..

Ampunkan segala salah dan silap...dosa2 kami terhadapmu...halalkan segala makan minum kami selama kami di bawah jagaanmu...

Buat korang yang membaca or singgah sini..mohon untuk sedekahkan Al-Fatihah buat arwah ayah aku...tnx ya..


Al-Fatihah....





Posted in

Tak Rugi Jadi Budak Baik


Memang la tak rugi jadi budak baik..sapa kata rugi?? Mak bapak pon nak anak2 mereka jadi budak baik2 kan?? Tapi budak baik selalu kena buli kan klau tengok drama2 Melayu?? huhuhuh  Ok2..ari ni bukan nak citer pasal drama ke movie... Ari ni just nak citer apa yang berlaku masa gi kenduri kawin jiran aku tadi..

Al-kisahnya bermula dalam pukul 2 lebih2 cam gitu la.. Aku pegi kenduri kawin jiran belakang umah aku.. Jalan kaki jela..dekat kan..intai kot tingkap pon leh nampak kot.. Aku pegi dengan kakak dan abang ipar aku.. Anak2 dia kena export umah aku...bia mak aku jaga..baru tak sebok nak ikot..ahahhaha

Dalam dok makan2 kat meja ngan abang ipar aku.. Then meja kami didatangi 2 orang laki..dah berumur la..baya2 ayah2 kita..n sorang lagi baya2 atuk kita.. Ngah syok2 layan gulai kawah (nasi kawin tu...warna-warni lagi..nyum2~~)..dorang pon join la meja kami.. Tetiba..

" Nama tak ingat...tapi..bin.... (tett..die sbot nama ayah aku!) "  sambil senyum2...

aku pun jawab....

" Em... Cikgu Mansur..?? " (buat2 cam tk baper nk ingat gituh)


Ya ampunn....rupa2nya salah sorang tu tadi actually my former PK1 masa sekolah rendah dlu kot! Haish~~ dah 10 tahun masa berlalu... Tapi muka ngan badan dia still sama n tak berubah..(aku...cnfrm2 r cam badak dh skrg!)

Tapi kelakar...dia tak ingat nama aku..tapi bleh plak dia ingat nama bapak aku... Padahal bapak aku bukan kawan dia pon.. n of coz la bukan cikgu...huhuhu  Tapi tula kan..gi je mana2 especially kenduri2 kawin...mesti  je akan terjumpa kawan2 lama...sedara2 yang dah lama tak jumpa or even tak kenal pon..(cam aku la..jenis tak kenal sedara..ekkekeke)

Then dia tanya nama aku...oo baru dia teringat... Aku cnfrm2 la ingat dia kan.. Masakan sorang pelajar tak hengat cikgu2 dia..(aku kan pelajar yang baik)  Aku pastu gtau jugak nama abang aku..lagi la dia ingat...
Tak sangka kan kitorang leh terjumpa kat sini...kecik je dunia nih!

Actually..anak no.2 dia...laki la..(sekolah aku smua laki!) 1 batch ngan aku.. 1 kelas lagi masa darjah 1..sampai darjah 5 kot..then ayah ngna dia2 sekali tuka sekolah..nek pangkat la kan jadi Guru Besar.. Anak dia ni dlu..ya ampunn~~ nakal wo..anak cikgu la katakan..bapak plak PK1..besar la kepala kan.. Tapi ayah dia baik..aku suka!

Dari dok makan tanpa berkata2 ngan abang ipar aku..terus jadi syok..makan sambil berbual..banyak la yang kami bualkan... Now Cikgu Mansur dah jadi Pengetua kat sekolah area2 sekolah rendah aku dlu tu jugak.. Dlu dia pernah nek pangkat g JPN (Jabatan Pelajaran Negeri)...pastu nek turun nek turun.. jadi pengetua dah sekarang...(bosan kot keje pejabat!).. Tinggal 7 tahun je lagi before he's going to retired...(ke..going to be retired?? haram english!)
Aku pon layan jelakan.. Orang kita kenal..sembang jela..wakkakaka

Pastu..wife dia plak datang... Adoyai~~ Wife dia ni plak..cikgu satu sekolah ngan abang ipar aku... (sekali lagi kecik je dunia ni kan).. Dorang pon sembang2 la..sambil makan2.. Terus jadi tak segan aku... (aku ni gi mana2 malu2 ckit...segan2..control2 jerk lau makan...wkakakak)

Baru je dalam sebulan dua ni kot aku terusha FB anak dia..terlintas gak masa tu..kata mana dah budak ni ngan ayah dia sekarang... Tup2 jumpa ko~~  Anak dia dah keje kt KL lau tk salah aku... Tak banyak aku tanya sal dak tu..sebab dak ni nakal dulu2..hahahah (aku..mesti la baik!)

So moral of the story...tak rugi kan lau kita jadi budak baik...masa sekolah2 ke..bila2 jelah.. Insya-Allah..gi mana2 pon orang akan ingat n kenal.. Kan ke tak rugi tu.... Bak kata cikgu aku dulu..biasanya cikgu sekolah akan ingat pelajar2 yang betol2 baik..ngan btol2 jahat/nakal.. Yang sedang2 tu..bubuy la kan~~ (paham2 r~~ :p)

So..aku bersyukur..sebab aku jadi budak n pelajar yang baik..(ahakz~~ poyo gleerrr!). Baguskan bila kita tinggalkan kenangan n nama baik kat sekolah dulu2...sampai sekaran orang ingat kita..huhuh


JADILAH BUDAK YANG BAIK~~!!!  :)


(sembang punya sembang...tertinggal 'siso' aku ngan abang ipar aku skali! hampeh~~ Adik pengantin laki..muka cam dia kot...nm pon sm! tgugat iman aku..seb baik akak tu dah jd doktor... :-)  )





Posted in



Top 5 Benda Aku Suka vs Tak Suka Buat Kat Umah



Sengal ke title tuh? Tk kot..sambil2 isi masa lapang kan..post jela pape..huhuhu Actually situasi ni aku alami bila bercuti panjang kat umah.. Macam cuti semester ke..kan.. cuti yang berminggu2..sampai sebulan..sampai sebulan lebih gituh.. Lau setakat cuti yang seminggu gitu..rasa cam tak kesah mana pon..


Okeh..now kita start usha apa 5 benda yang aku suka dan tak suka buat kat umah tuh!


No.1

Aku suka kot bila kena cuci pinggan ngan gelas bila time kat umah.. Ko hengat anak pompuan je ke buat keje2 mulia cam gini ah?? Anak laki pon bleh buat la wei~~ (cuci pinggan je pon..kecoh!!)
Biasanya time2 raya la kan..tak pon bulan2 pose ke.. Time cuti2 sekolah ke..bila semua family balik n berkumpol kat umah..secara automatiknya la kan..penggunaan pinggan & gelas  tu nek secara mendadak! (tension btol..)

Memandangkan aku sorang la yang belom kawin dalam family ..(takde orang nak.. :-( ) so time2 raya gitu aku la yang kena take over kat dapor sana.. Kesian kan kat haku neyh?? 1st day 2nd day raya tu biasenya terpaksa la aku buat pengorbanan besar..takleh g beraya umah2 member..sob3~~ ;( (ye2 je..pdhl mmg mls nk g jln~~)

Setakat kena cuci pinggan..gelas...bawah 20pcs tu biasenya aku tak merungut la..(tak termasuk sudu2 garpu lg ok..). Normally lau macam dah banyak kat dalam sinki tu aku kadang2 merajinkan diri jerk gi cuci... (susah nak dpt bdak cm aku zmn2 skrg neyh! :p )

TAPI

Aku cukop2.....la tak suka bila kena cuci periuk dan kuali segala benda yang besar2 lah! Tak tau la kenapa kan..kadang2 bila kena cuci pinggan gelas banyak2 tak banyak bunyik pon aku neh.. Tapi klau ada je 1 2 periuk ke kuali sebelah sinki tuh...memang aku buat bodoh jela..takde rasa nak cuci pon.. Aku lagi rela cuci pinggan ngan gelas yang lagi banyak tu kot! Tapi lau time takde orang kat umah sangat2...or cam ckit je kena cuci kan..aku tolong gak mak aku cuci...walaupun cam berat je ati ni kan..hahahah (dlm hati...)



No.2


Aku suka bila mak aku suruh masukkan kain baju dalam mesin basuh..washing-machine la omputih salu panggil kan... Walaupun diberi bakul ke..raga ke..berat ke tak berat..ngan segala baju...selimut.. 'toto'...aku ON jerk.. Sebab apa..sebab besh... Masuk baju..tarok sabun secukup rasa...on plug...kuakan salur getah ke lua..pstu START...(bunyi muzik dluh benda alah tuh! lagu ape tah..pendek jerk..)


TAPI

Aku cukup tensen bila disuruh jemur kain kat ampai... Urgh!! panas3!!! Tak tahan~~ wakakkaka (poyo glerk!)  Lau kat U..tk kesah plak..sebab aku tau bape helai aku cuci..n bape helai nak kena jmur.. Dan yg paling penting..klau aku tak jemur..nak pakai apa nanti kat sana... Tapi bila kat umah..banyak kot nak kena jemur..baju la..seluar la..baju budak2 kecik tensen sekali..dorang pakai banyak wo~~ leceh plak tu nak sidai! (coli bra pon trpaksa la jemur skali..ahakz! tett...! :p )


No.3


Time kena angkat kain dengan erti kata lain.. "Angkat jemuran...hujan dah turun.."  (contohnya la kan) Aku takde la mengeluh mana..sebab keje senangkan.. tarik2...masuk bakul...tarik2...masuk raga! Senang je keje haku! (suka sangat~~) Biasanya kat umah aku kul5 ke atas la angkat kain...kul6 ke.. Lau dah kul 6.30 baru nak angkat..hmmm mau kena dluh ngan mak aku! wkakakaka


TAPI

Ya ampunnn....part yang nak kena lipat kain baju semua tuh yang paling aku boring skali kot! Ok2..ni pengakuan berani mati + eksklusif la ni eyh.. Kita2 yang usha blog ni je tau..orang len tktau neyh... Siyesly..honestly..segala 'ly' lg ah.. Seumur idop aku la kan..bila stay kat umah..rasa bleh bilang kot baper x jerk aku lipat segala kain baju dalam bakul tuh! Bapak tok cha pemalas giler2 aku neyh! Memang tak suka part2 lipat-melipat nih! N biasanye kje2 ni memang kje2 orang pompuan jerk.. Aku serahkan kat kakak2 or kakak2 ipar aku jela..kui3.. Bukan setakat kat umah je geng..kt U aku pon sama jugak! Kadang2 baju yang dah cuci 2 3 minggu tu..elok..........jerk tersusun kata atas kerusi belajar aku.. Dah jadi tempat simpan baju dah kerusi aku tuh! Giler pemalas~~ (tkleh wat laki wo~~)

No.4


Berapa ramai yang di kalangan kita ni gi buang sampai guna kereta sorong?? (sj ltak kaler ijau..sbb uamh aku pny kaler ni..) Kereta sorong la kan orang panggil?? Cam yang orang guna kat construction tuh... (trok giler tatabahasa n pengetahuan kata nama Bahasa Melayu aku..ish3~~) Setengah2 orang letak lua pagar jerk... Tak pon bapak2 korang yang tolong buangkan... Tapi family aku dari dulu..tang buang sampah ni..kje anak2..(time ni la nk dpt pahala lbeh cket...). Tarok plastik2 sampah tu dalam kereta sorong..then tolak la sampai ke lua sana..mencari tong2 sampah besar yang ada...
Dulu masa aku kecik2..ni keje abang aku la semua nih... Bila dia dah berhijrah ke MRSM.. Aku la calon satu2nya yang kena tak over..huhuhu Jadi bila cuti2..memang kje buang sampah...keje aku la... Tp aku tak kesah... Bukan keje hina pon~~ huhuhu


TAPI


Bongsu2 jugak kan...confirm2 la pemalas...huhuhu  Tang yang kena sapu lantai kat atas or kat dapor la memang aku MALAS~~~ Kena mop lantai ke... Adoih...terseksa segala jiwa raga batin aku kot!! Amat la tak suka... Suruh la buat kje len..asal jangan kena sapu2 nih.. TAK SUKA la~~  Tapi plek..time zaman sekolah2 dlu..time jadual bertugas mingguan untuk kelas kan.. Aku siap bleh volunteer lagi tuh sapu lantai... Susun meja..Sapu papan hitam..aku memang reject awal2... Plek kan aku neyh? Cam tk iklas jerk kadang2 buat kje kat umah nih.. Haish~~ (anak sapa la...)


No.5


Ni satu lagi keje pebret aku kat umah.. angkat tepon! Aku ni sejak azali lagi kot tk bleh btol dengar tepon ringing lama2..tension..n kesian+tak nak orang tunggu lama2 baru jawab call. Sampai sekarang...dah berjanggut bermisai ni..aku still lari dari dapur nek atas..kalau2 terdengar tepon umah berbunyi.. Mau bergegar kan bila gajah lari..seb baik tk patah lantai2 kayu umah nih! Agagaggaga


TAPI


Bila ada orang datang umah..menziarah la tu senang citer kan... Kena plak akak aku takde kat umah.. Kakak2 ipar pon takde.. Dah2 sah2 la aku yang jantan ni je yang tinggal kan.. Kena buat air!!! Aduuhhhh~~~ Ni lagi satu keja paling2 aku tak suka! 


"Air panas ke sejuk nak buat neyh?? " 
(dialog & soklan yang salu aku kluarkan) 


Lau air sejuk..lega..senang kje aku! Lau air panas...buatnya plak takde dalalam kendi aka cerek or termos ke amende tah orang panggil.. Maunyer berubah jadi Shrek muka aku! Cam anak pompuan dah aku nih.. Kena masok dapor buat air...cari cawan piring talam...huh! tension wo~~ Pastu bila gi depan nak serve.. 


"Seb baik ada anak laki bongsu..."  
(tu je la ayat yang salu aku dengar... hhuuhu)




Wah...sedar tak sedar...banyak la plak aku menaip weh! Tapi tak kesah la kan..Memang blog aku ni untuk diriku aku..luahan hati aku.. Segala benda pasal diri aku la kan.. Aku punya syuker r~~ Lau tak, takde la.. 'Aku dan Perasaan Ini'...


Untuk yang di luar sana...pikir2 la 7 8 9 10x sebelum amik saya jadi menantu pak cik dan mak cik ya..  (harap2 aku dapat bini yang pandai masak..pandai segala kerja2 dapur..rumahtangga..semua2 ah! isteri mithali gituh! baru la I sayang U lbeyh~~)