Follow me on Twitter RSS FEED

1st Time Keje Part Time...

Posted in


Cuti panjang 4 bulan kali ni memang aku plan nak keja part time.. Dah lama pon plan sebenarnya..
So after final xm.. Aku bercuti dulu kat umah selama 2 minggu.. Ni btol2 rest gler arh!
Awal Jun..aku start2 cari kerja2 part time.. Tu pon through internet jer... Bukan kua gi cari kat mana2...
Nak cari keje part time pon...susah! Orang tak nak amik sangat tuk part time.. Sume nak full time jer!
Pegi isi borang...pegi interview... Tunggu call.. Last2 burn cam gitu jer cuti aku untuk 2 bulan pertama...
Kurang 2 bulan cuti sem aku akan abes...tup2 Ahad petang ritu kedai buku yang aku pi interview dulu call..
Tetibe suruh masuk keje... giler arh! Kalo ikutkan ati...malas aku! Majok r kan... Ujung Jun kot aku pegi..
Baru sekarang nak call.. Rugi jerk!

Tapi bila pikir2 balek.. Sape je nak offer keje part time untuk sebulan lebih kan?
Maybe ni rezeki aku la kot... Aku pon tros kata 'OK' jerk.. Lagi pon dekat ngan umah...
Tapi bukan keje kedai buku r... Keje kat store dia..gudang r... Adoyy~~
Aku sebenarnya ada mintak keje kat kedai komputer pagi semalam.. Tapi sebab tempatnya jaoh..
So aku decide...terima jelah keje yang mana paling dekat! Tak sempat gi interview..
So..semalam lah pertama kali aku keje part time... After SPM wat lesen kete... Time tu Januari baru start..
Memang takde chance r aku nak keje.. Sebab belajar kete masa tak tentu... Lagi pon aku
lagi suka dok umah men game je time tu....hahhhaha
Lepas matrix pon aku rest je kat umah tunggu UPU...men game~~ makan tido makan tido~~haiyyo~~

1st day keja dah bangon lambat! 8.20 baru aku terjaga! Dah terbiasa tido lewat malam2 kan..
Kul3...kul4 pagi.. Hari Isnin tu plak aku puasa ngan mak aku... Memang tros sahur la...
So lepas semayang Subuh r baru aku tido... Tido 2jam je kot.. Pastu tros gi kerja...
Kalo tak puasa...kalo kat kampus ke... Bila dah tak cukop tido pagi2 memang aku tros 'telan'
Nescafe r...tak nak kasi ngantuk..then lepas kelas baru qada tido yang tak ckop tu..
Tapi sebab puasa n tido pon kejap je... Memang aku expect something yang tak baper best r
akan berlaku 1st day keje..

Aku keje tiap2 ari kul9 pagi sampai 6 petang.. rehat la sejam kul1-2 petang..
Keje...agak 'penat' la.. packing2 buku... Mostly buku teks budak2 sekolah ah! 
Aku kawan ngan budak Bachok... Dia pon 1st day keje situ... Budak UM yang dah grad sebenarnya..
Tapi blom dapat keje.. Dia mintak jelah keje part time cam aku....huhuhu

1st session...keje dari 9 pagi sampai 1 tengahari... Kitorang banyak dok packing2
buku teks English Year 3 tuk budak2 sekolah rendah kat Kelantan... Banyak gak r nama2
sekolah yang aku tak pernah dengar... Semalam saja..ada la cover tuk daerah Kota Bharu..
Kuala Krai... Machang... Pasir Puteh.... Tuk 2nd session... dari 2 petang sampai 6 petang..
Tang yang lepas semayang Zuhur ni la btol2 memberi cabaran kat aku.. Dengan terasa HAUSnya..
LAPARnya... PENATnya... giler arh nak abeskan 4jam kedua~~

Time lunch hour sume orang wat kua nasik yang dorang bawak bekal... Tak kurang jugak yang
dok beli kat gerai belakang... Nampak orang minum air teh o ais... jagung...bandung~~
Time tu rasa nyesal giler gi puasa sunat... Dah terbiasa dok ikut mak aku puasa sunat Isnin+Khamis
sepanjang bulan Rejab ngan Syaaban ni.. So sayang r nak tinggal semalam...
Aku pon 'membawa diri' gi dok dalam pejabat.. Ada r air-cond... sejuk~~
Sambil2 tunggu masuk waktu Zuhur n tak sanggup nak 'terlan air liur' tengok orang lunch kan....

Lepas semayang Zuhur...sambung balek... Packing2 buku ngan mesin.. Guna mesin la...
Bukan guna tangan~~  Tak terbilang brape ribu buku yang kitorang packing!
Bayangkan la kalo sebuah sekolah je dah dekat 100 buah buku... Ni kan plak berpuluh2 sekolah..
Tu pon tak tentu... Ada sekolah yang aku rasa...1 batch tu agaknya dapat buku teks free kot!
Giler ah kerajaan punya sponsor tuk budak2 zaman sekarang kan~~
Budak2 bukan nak jaga btol2 buku2 teks free nih!

Time packing2 tu... Kejap2 tengk jam kat tangan.. Kejap2 tengok jam~~
Rasa masa tu btol2 slow la bergerak~~ Dah start rasa lenguh2... Sakit pinggang segala...
Keje sambil berdiri kan... Kadang aku ngan member aku tu rehat la kejap...
Tengok orang gi minum air dekat water cooler... Tapi aku telan air liut jerk!
Rasa cam nak pitam pon ada bila dah dekat pukul 3 lebih! Lama dow aku bertahan~~
Loya lah..apa lah... Tapi bagos gak puasa ni.. At least dah tau camner rasa bila kerja
time bulan Ramadhan nanti.... hu~~

Kadang2 aku terpikir jugak....betapa susahnya setengah2 orang kerja sebab nak dapat duit...
Nak dapat rezeki yang halal~~  Kurang2 aku dapat gak merasai kerja2 berat untuk dapat duit sendiri!
Rasa kalo dapat duit hasil titik peluh sendiri...amat2 la bermakna... Rasa cam tak nak membazir je duit
yang ada kalo susah cam gini tuk dapat duit... Insap la kejap~~  

Aku kerja part time ni pon sebab cuti lama sangat.. N biasa r cuti panjang2 duit poket mana ada..
 Nak enjoy2 kan... Nak tukar tayar motor baru... Nak beli external hard disk.. Plan nak beli gitar...
 Nak beli kamera... Tapi dah start keje pon lambat.. Mana sempat nak kumpol duit.. 
Seb baik mak aku 'murah hati' sponsor tayar motor baru ngan beli external... Kuang3~~ Takyah kua duit aku!  Trok kan?? Tapi aku plan nak beli barang2 camtu pakai duit sendiri.. Malas nak mintak2...
Setakat road tax+insurans motor... Pos motor balik kampus nanti..memang mintak ngan mak
aku jela.. Kata 'masih dalam tanggungan' kan.... bahahhaha

After balik plak... Memang penat n sakit2 habes satu badan! Nak on9 pon malas..
Seakrang baru aku tau.. Kenapa orang yang dah keje jarang on9... Penat n takde masa ooo
Bila dah kerja ni rasa masa yang ada untuk keluarga... teetttttt  (blom kawin la)
Tersangat la singkat...  Balik kul6... Kul12 malam dah kena tidur... Kalo tak maunya tak cukop
tidur aku nak g kerja esok!  Malam tadi pon 2 gelas aku minum air time berbuka.. 
Tu pon blom sentuh nasik... Sebab haus teramat... Sambil2 tengok tv lepas Maghrib pon
tak tau la baper gelas air aku minum.. Siyes asyik gi dapur je kot!

Sebelom tidor plak aku sapu minyak panas kat pinggang.. Tulang belakang...Betis...
Siyes lenguh n sakit2 satu badan!!! Tapi biasa r 1st day keje orang kata... 
Harap2 OK la sebulan keje ni... Bukan lama pon rasanya kot! Pastu dapat gaji...raya~~~
Okeh..dah kul12 lebih dah ni.. Kena tidur dulu rasanya....

(mana minyak panas aku nih...sape2 boleh tolong sapu tak?? hehehhe)






Erti Cinta Sejati...

Posted in





Drama terbaru yang aku start layan kat TV3 sekarang ni adalah STANZA CINTA..
Sebuah drama yang diadaptasi daripada novel... Kenapa aku suka ngan drama ni?
Sebab drama ni ada Nur Fathia.. Pelakon Wanita yang paling aku menat buat masa sekarang!
Drama ni disiarkan setiap hari Ahad.. Jam 9 malam kat TV3 la...
So cam biasa.. Apa2 info pasal drama ni..sinopsis ke...apa ke.. korang rajin2 la search sendiri ya..
Nak download ke..nak layan kat TONTON ke.. pandai2 sendiri la ek.. Ni aku share satu page/group kat FB pasal drama ni.. Klik SINI ya...

Aku just nak share 1 part dari episod ke-2 yang lepas.. Di mana adik kepada Irfan lakonan Aaron Aziz..
Aku lupa apa nama minah tu.. Tapi ayat dia pasal Cinta Sejati yang wat aku tertarik nak share kat sini..


video
(cam biase...'stop' BG music aku kat bawah sana dlu ya~~)


Katanya....


Cinta Sejati...


Tetap menerima walaupun disakiti...

Tetap mencintai walaupun dikhianati...

Tetap menunggu walaupun ditinggalkan...


So... dari 3 ayat di atas tadi.. Yg 1st tu mungkin aku bleh terima kot...
Walaupun pernah disakiti..aku mungkin boleh terima balik orang yang pernah aku sayang dulu..
Kiranya macam peluang ke-2 ar.. Setiap orang berhak mendapat peluang ke-2 rite??
Adeh..cam citer Nora Elena la plak kan.. Ahakz~~

Ayat ke-2 tu plak... Paling aku PANTANG!! Tak mungkin kot untuk aku menyayangi kembali
orang yang pernah TIPU aku..main2kan cinta aku... Yang ni takde kompromi~~

"Ko pernah menkan perasaan aku...elok2 pastu ko datang balek dalam hidop aku..
Banyak chantek muka engkau..??"

Contoh jer...jangan la emo ke siyes sangat...hahahhaha

And da 3rd one plak... Yup..memang aku jenis yang setia.. Kalo memang aku suka n sayang orang tu..
Aku tak kesah tunggu dia.. Sampai pintu hati dia terbukak untuk aku.. Tapi jangan la lama sangat~~
Kot ya pon sampai 10 taon.. Dia dah kawin dah ada anak..cerai.. Aleh2 datang balek dalam hidop aku..
NO WAY~~ la kalo yang camtu kan... Tapi kalo 'ditinggalkan' sebab dia nak cari ketenangan...
Cari kedamaian.. Untuk dia buat keputusan yang btol.. Insya-Allah aku no hal kalo kes camni...huhuhhu

Haish..cuti2 ni asyik layan TV je aku neyh! Layan plak drama2 Melayu.. Cintan cintun..
Tak pasal2 dah terbawak sekali kan...hahahhaha