Follow me on Twitter RSS FEED

E-KAMUS..

Posted in


Wah~~ dan berbulan2 aku tinggalkan blog ni.. apa bleh buat.. 
Takde masa dan kurangnya rasa ingin post pape kat sini..huhuhuhu
Sekarang dah start minggu study week. So as a student..masa untok pulon2 habes2 la kan
sebelom final xm menjelma.. Time2 ni la nak study giler2~~ ye dak?? keh3...

Untuk sem 8 ni aku ada 5 final papers.. Banyak tak?? Biasa je kot..
Sebelom2 ni pon pernah je 5 paper.. Tapi kalo ada hari yg double papers..maksudnya
ada paper pagi n satu lg petang.. Tu yang agak sedikit tensen di situ..huhuhu

Dalam aku dok study tuk paper Gas Combustion & Utilization ni..
Banyak gak terms or istilah or.. makna2 yang aku taktau...
Terms dalam engineering ni satu.. words in english pon satu...
So kerap jugak la aku refer dictionary... Tapi bukan la dicitonary yg besar2 tu..
But E-Kamus.. install dalam lappy.. then bila nak cari word or pape..
SEARCH jerk.. cepat & pantas! heheheh


Sebenarnya aku beli E-Kamus ni masa aku sem 2 lagi kalo tak silap..
Tu la 1st thing yang aku beli thru online. Sebelom tu tak pernah2 pon..
Takut pon ada..takut kena tipu ke apa kan... Maklumlah transaksi alam maya kan..
(eewww  very the kampung ayat tu..)

Masa aku sem 2 dulu aku agak tensen bila belajar.. Sebab banyak makna/istilah/perkataan
yang aku taktau... So memang take time sesangat la nak cari makna dalam dictionary tu..
Baru baca 2 3 ayat or perkataan.. dah sangkut..dah kene benti.. sebab tak paham..
Kadang2 bukan tak paham apa pon.. sebab lack of english vocabs..


Jenuh la ko kejap2 belek dictionary..kejap2 cari makna.. Mana tak ponat den time tu..
Tah camner secara kebetulan.. Ada orang promote E-Kamus  ni dalam FRIENDSTER..
Friendster ok~~ Korang jangan hengat aku tak men benda ni dulu ya...
Tapi sekarang nak ngaku ada FREINDSTER   kat orang pon maloo~~ Kui3..

So pada suatu hari.. Aku pon order la E-KAMUS  ni.. Time tu dalam  RM 80-90 jugak la..
Habes melayang duit aku.. Tapi takpe.. Sebab time tu aku agak cerdik ..
Sebab aku rasakan pelaburan ni sangat berbaloi dan berguna untuk jangka masa panjang.
Dan alhamdulillah..memang ia betol2 berguna tuk orang yang tak baper pandai english cam aku ni..

Ni la rupa benda alah tu..

(nampak tak.. "intelligence at your fingertips" keh..)


Apa yang special pasal E-KAMUS ni.. Dia ada berbelas2 dictionaries.. Banyak tak??
Ada medic  punya dictionary... Arabic.. Engineering.. Maths.. Oxford.. Chinese..
Eh banyak lagi la senang cakap.. Ha.. Kamus Dewan DBP.. Malay-English.. English-Malay
pon ada dekat 2 3 jugak tau! Berbaloi kan..??  :)


(ni sumer perkakas2 yang ada dalam E-Kamus ni..)



(kalo tak reti nak guna janga risau..dia bagi manual lagi..)


(ni la CD installernya....)

Oh ya~~ Apa yang buat aku suka jugak E-KAMUS ni sebab dia ada pronounciation
jugak tau! Ada female..male.. voice.. Kadang2 kalo aku tak reti dan sebot satu2 word tu..
Aku klik benda tu la dengar camner dorang pronounce dengan betol..
Sangat2 berguna kalo dekat2 nak presentation... Malu gak kalo dok tengah2 present tu..
Ko sebut word tu then bunyi len.. tak ke malu kan?? hahahhahaha


Tu jela kot aku nak citer pasal salah satu benda yang penting dan sangat2 berguna sepanjang 
aku belajar kat U ni.. huhuhu  Tapi 1 je leceh ngan benda alah ni.. Tiap2 kali aku format laptop..
Dah sah2 benda ni pon uninstall skali.. ye dak??  So every time nak install balek..
Mesti kena call centre sebab nak activate benda alah ni.. Kena bagi actiovation code ngan
serial number.. Logik la kan benda puloh2 hingget.. ORI plak tu.. berlesen.. Mesti la special
sikit.. ye dak? Orang pon takleh curi n install men2.. Kalo tak tau actiovation code tu..hahahah

N yang paling best jugak.. Kalo dak2 ni ke member2 aku taktau pape makna in english..
Kejap je aku search.. Taip2..enter ko! Takde dah nak belek2 dictionary bagai~~
(very the kampung u~~ hahahha  sori guys! :p)




Aku Dan Semester 8

Posted in

Uih..dah lamer bebenor yer aku tak menaip kat sini...
Takde masa ke takde idea?? Jawapannya dua2.. Takde nak share pape.. n kesuntukan masa nak menaip!
Kalo dulu menaip kurang.. tapi aku rajen BW.. Tapi sekarang jenguk2 blog orang pon malas! 

Pejam celik pejam celik.. Dah abes cuti semester aku selama sebulan baru ni..
Now masok semester baru.. Semester 8 dah!  Omaaaiii kejap je masa berlalu kan...
Memandangkan title pon dah ke arah academics kan.. So citer pasal academics jelah kali ni..

Bermulanya semester baru.. Pastinya diikuti dengan azam..semangat..dan juga target baru! tol tak..
Tapi salu2nya.. awal2 sem jela rajen.. Pastu hampeh.. Sumer yang di-plan lari..
Sumer yang target tak tercapai..huhuhuh

Untuk semester baru ni.. aku dah tetapkan beberapa target yang perlu aku capai untuk semester ni!
Dan aku jugak ada berazam untuk mencapai beberapa perkara untuk semester ni..
Harap2 sumer yang aku rancang dan plan dari awal ni dapat disempurnakan sampai ke akhir sem..


Semangat Baru...

Aku bagaikan mendapat semangat baru apabila result semester lepas kua..
Aku bajet ada subjek yang fail.. Sebab aku memang tak perform btol2 untuk test... Apatah lagi final..
Mungkin jugak lecturer tolong kot..bagi markah elok kat aku.. Yelah..dorang jugak kena 
menjawab kalo result budak2 trok..tol tak?? Apa2 pon aku tetap bersyukur dengan apa yang
aku dapat.. Usaha tak usaha..lecturer tolong tak tolong.. Sebenarnya tu sumer dah ditentukan oleh
Allah s.w.t... Baik buruk sesuatu yang kita dapat sebenarnya adalah dari Dia..
Pastinya ada sebab dan kebaikan atas sesuatu yang berlaku tu..

Cuma apa yang aku cuba sematkan dalam diri dan otak aku ni.. "supaya sentiasa bersyukur
dengan apa yang kita dapat"  Walau best ke tak best apa yang belaku..apa yang kita
dapat..pastinya adalah atas kehendak dari-Nya..


Azam Baru...

1) Tak nak tido lagi lepas Subuh!

2) Nak breakfast dengan segelas susu sebelum gi kelas


3) Nak makan nasik sekali je sehari.. 1 jenis lauk+1 jenis sayur!

4) Malam2 nak makan yang ringan2 je.. macam quacker oat ke..



5) Nak tido kul 1.30am tiap2 mlm..tido on time! bangon pon on time! baru badan fresh gi kelas..

6) Rajen2kan diri jenguk library..cari tempat yang tenang untuk belajar..keh3~~`

7) Nak gi gym tiap2 ari Rabu pagi..sebab aku takde kelas n orang takde..bhahahah


Target Baru...

1) Nak prepare sebelom masok kelas.. study dulu topik hari tu walaupon tak paham!

2) Pastikan btol2 paham setiap topik yang aku belajar...

3) Rajen2kan diri jumpa lecturer bila tak paham...

4) Recap balek apa yang aku belajar untuk hari tu..

5) Rajen buat revision bab2 yang aku dah belajar..

6) Well prepared untuk any tests..

7) Nak score test..kuiz..pape jer yang berkaitan dengan courseworks kaw2!

8) Nak nekkan pointer setinggi n semampu yang bleh untuk semester2 yang ada...



Banyak lagi sebenarnya..tapi ni je yang aku ingat petang ni.. 
Kalo aku rajen aku update lagi yer.. bahahhaha
Doa2kan aku supaya terlaksana sumer yang aku rancang ni...


p/s : baru ni pandai sangat bernazar nak pose seminggu kalo result ok..sok Khamis..so ape lagi..PUASA LA!!



12/12/04 - 12/12/11

Posted in
Seperti taon2 yg lepas.. Tibanya 12/12.. Pastinya mengingatkan aku pada arwah ayah yang telah pergi..
Hari ni genaplah 7 taon arwah ayah pergi meninggalkan kami.. Kejap je masa berlalu..
Mungkin kerana kesibukan diri.. Pelajaran.. Masa seolah2 bergerak begitu pantas! 

Macam taon2 yang lepas jugak.. Sebelum ke kelas kul 8, aku akan SMS siblings aku..
Just tuk remindkan dorang tarikh di mana arwah ayah telah pergi...
Aku percaya.. Masing2 ingat tarikh ni meskipun tak perlu set pon dalam henset ataupn organizer dorang..

Dan alhamdulillah.. Macam taon2 yang lepas jugak.. Aku tidak lupa untuk sedekahkan bacaan Yassin
buat arwah ayah.. Hari Khamis ni ada kelas ganti belah malam.. So mungkin tak sempat nak baca Yassin
seperti kebiasaanya.. At least aku dah baca hari ini.. Kalo ada kesempatan.. 
Insya-Allah Khamis nanti baca lagi..

Taon ni tak pasti.. Mak aku buat ke tak kenduri arwah.. Rasanya macam dah 2 3 taon jugak kot
tak adakan kenduri arwah.. Panggil budak2 Tahfiz kat umah baca Quran..
Mungkin jugak sebab my siblings tak dapat berkumpul semuanya..

Bila sebut pasal arwah ayah.. Aku teringat akan cerita abang aku dulu..
Sekitar awal tahun 90-an.. Komputer baru je timbul kat Malaysia...
Pejabat2 mungkin banyak dah start guna komputer.. Tapi orang persendirian jarang sangat2..
Aku bersyukur.. Sebab sekitar taon tu jugak.. arwah ayah belikan komputer kat umah..
Harga time tu menurut abang aku.. RM5000 jugak la.. Tapi time tu komputer apa la sangat
kalo nak compare dengan zaman sekarang.. Harga je mahal.. Tapi still pakai disket..
Bukan setakat disket kecik tu.. Yang besar tuh! RAM..Hard Disk sumer toksah
cakap la.. Kecik gila2 kalo compare ngan sekarang..

Kat pejabat ayah aku time tu.. Semua pegawai dah pakai komputer..
Tapi ayah aku tak braper reti sangat la guna komputer ni.. Orang len edit fail.. Copy fail cepat jer!
Tapi ayah aku still edit ke copy pape manually.. Abang aku cakap..
Bayangkan kalo pengarah nak 5 copy fail yang berlainan ke apa.. Ayah aku terpaksa buat satu2..
Padahal kalo guna komputer tersangat la mudah n cepat!
Yela.. Ayah aku asal orang kampung kot.. Puluh2 taon idop baru jumpa komputer..
Bukan cam zaman kita sekarang.. Lahir2 mak bapak dah reti guna komputer internet bagai..

So abang aku yang 'pandai sikit' komputer ni tak sampai ati la tengok ayah kami masih
di takuk yang lama.. Dan berhasrat untuk tolong ayah aku ringankan kerja dia..
Tapi ayah aku MENGHALANG! Dia kata.. Anak2 perlu belajar.. sekolah..
Kerja ayah..kerja orang tua..biar dia sendiri yang buat..

Biasalah..sorang ayah mana nak anak2 susah.. Biar dia yang susah asal anak2 tak susah..
Walaupun abang aku siap offer nak tolong time weekend je..
Tapi ayah aku tetap berkeras! Komputer kat umah tu anak2 wat main game.. Wat keje
sikit2.. Tapi tuan badan yang beli.. Tak guna sangat pon..

Rindu sangat2 kat ayah~~~ ;(


AL-FATIHAH BUAT ARWAH....




Bila Aku Tension~~

Posted in
Aku ada 1 esemen yang perlu disiapkan hari ni.. Group esemen...
Nak kena buat report..dan jugak slide! Nak kne prepare for presentation jugak..
Presentation mungkin esok.. mungkin jugak lusa.. Tapi hari ni nak kena settlekan macam2 mana sekali pun!

Sebab dah janji ngan grup members kena siapkan ari ni.. So aku ckop2 stress sekarang! (tipu~~)
Serabut sebab nak kena cari info~~ Argh!!!  Nak kena compare info~~
Esok dahla kelas full sampai kul6! OMG~~  Nak men game pon tak sempat! (padan muka)

So di waktu2 aku rasa stress...tension..dan adik bradik2 dia... LAGU jugak yang aku layan untuk
tenangkan otak dan pikiran ni...

So aku randomkan je menkan lagu dalam winamp aku nih..
Terlayan la plak 2 lagu dari Ezad Lazim bekas vokalis kumpulan Exists dulu...
Oh mungkin ramai yang taktau aku ni memang peminat kumpulan Exists dari dulu sampai sekarang..


Layan jela ek~~



Remuk-remuk jantungku
Sakit-sakit hatiku
Saat kau tinggalkan diriku
Hidup tanpamu
Sungguh perih hidupku
Sungguh sepi malamku
Betapa sedihnya jiwaku
Menantikan dirimu…
Kurindukan dirimu
Aku hidup tanpamu
Kembalilah peluk hatiku
Temanilah mimpiku…
Patah sayap cintaku
Jauh dari kasihmu
Lagu ini hanya untukmu
Kembalilah cintaku…
Tuhan tolonglah diriku
Kembalikanlah cintaku
Aku kan setia menunggu
Hingga hujung nafasku
Tuhan tolonglah diriku
Tabahkan aku menunggu
Sampai kapan pun kutunggu
Kerna dia hidupku
hmm..
ooh.. hoo…
ooh.. hoooo.. hoo..
Tuhan tolonglah diriku
Kembalikanlah cintaku
Aku kan setia menunggu
Hingga hujung nafasku
Tuhan tolonglah diriku
Tabahkan aku menunggu
Sampai kapan pun kutunggu
Kerna dia hidupku





Masih terbayang di ruangan mataku
Saat indah bersamamu dulu
Masihku ingat janji manismu
Bertakhta di hatiku
Ooh… oh….oohh…
Di kala itu engkaulah bintang
Menyuluh malam yang kegelapan
Tetapi kini tiada lagi
Tinggal aku sendiri
[Korus]
Percintaan ini amat memilukan
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Namun apa daya terpaksa ku telan semua kepahitan
Kepiluan ini meracun hidupku
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Tergamak kau sayang
Melihat diriku dalam kesedihan
Dipermainkan olehmu
Sia-sia saja percintaan ini
Tak bisa sampai ke puncak nya
Sekelip mata hilang semuanya
Yang tinggal hanya airmata… woo..
Ohh..Ohh…Oh….



Aku Dan Semester 7

Posted in

Minggu ni..dah minggu ke-3 aku start semester baru.. Dan semester 7 dah sekarang! 
Kejap je masa kan.. Rasa baru je lagi kat sini.. "Masa..tak pernah berhenti!"
Agak lama jugak tak post entry baru.. Busy ke?? Takde lah~~
Cuma sem ni kuat sikit men game! Adoyai~~ Dulu2 tak bleh install.. Dah install camni la jadinya!

Alhamdulillah... Untuk sem 7 ni takde masalah sangat pasal subjects registration..
Tak macam sem2 lepas.. Mesti 2 3 ari pertama sem baru wat aku pening kepala~~
Mungkin jugak sekarang U aku dah start buat Open Registration.. So a little bit helping la jugak..
Sebabnya dorang bukak registration untuk student2 senior dulu.. So senang la tuk student cam aku!
Yang mana subjek dengan junior..boleh daftar awal2.. Takyah berebut2.. 
Dorang plak yang masalah.. Heheheh Kesian~~~

Sebut pasal subjects.. Syukur jugak sebab dapat lecturer2 yang best sem ni!
Sumer baik2... Sporting.. Tak tertekan kalo nak pegi kelas~~ Hehheheh
Sem ni 1st time dapat lecturer Indon yang mengajar.. Sebelom ni lecturer Indon untuk lab jer..
So overall.. Lecturer baik2... Classmates pon baik2.. So kena la rajen2 pegi kelas ye adik2~~
Erk~~~

Sebut pasal semester baru... Semester ganjil.. Of course la taon pengajian bertambah setaon lagi rite..
So terpaksa la pindah umah untuk 2sem ni... So far aku bersyukur sebab still dapat dok dalam...
Takde kena dok lua or hostel cam 1st year dulu2.. Dapat dok umah lagi~~ Hahhahahaha
Nak citer skit ah pasal umah sem ni kan.. BEST! Aku SUKA~~~  (lbeyh2 plak mamat nih!)

Sem ni aku ngan housemates aku yang lain dapat umah agak belakang skit.. 
Kalo ikotkan blok umah2 student..blok kami la yang last skali.. Belakang sana umah2 staf or felo dah..
Kali ni aku ngan roomate aku dapat bilik depan.. bilik no.1 ok~~~~~~ Master bedroom pon ye jugak!
Besar..takde la besar mana.. Tapi besar la dari 3 bilik yang lain.. Heheheh
2 taon berturut2 aku dapat bilik no.4... Bilik dulu panjang........tapi tak braper nak lebar!
So pendek kata bilik aku PANJANG~~ tapi tak luas! 
Boleh bayangkan tak??? Sempit jugak la senang cakap kan~~

Dah la dapat bilik besar.. Meja study pon besar.. Siap ada drawer 3 4 lagi... BEST!
Nak tarok buku pn boleyh.. Stationery aku pon boleh.. Sume boleh lah!
Kalo taon lepas.. Dapat meja kecik jerk! Cam meja dalam kelas... Laci pon satu jer~~
Kalo dah letak laptop.. Confirm2 nak study ke letak buku dah tak muat!
So aku wat meja aku dulu tu sebagai perhiasan jer.. Wat letak botol2..bekas2 air.. Makanan aku...
Oh tak lupa juga mug dan botol sunquick aku! Bahahhaha

So sem ni dapat la aku men laptop ngan study kat meja.... Takyah dah study atas katil!
Kalo dulu.. Katil la tempat aku men laptop.. Katil la tempat aku tido... 
Katil la tempat aku study... Katil jugak la tempat aku wat kerja ke..esemen ke...
Sdeyhkan...?? Bilik tak besar~~ Meja kecik~~ Sob2..
Sekarang selesa je dapat meja besar... Sume boleh letak! Katil aku pon kemas je.. Kah3~~

Locker... Oo yeah~~ Locker pon dapat locker besar U ollss~~~ (gediknyer!)
Locker pon best jugak.. Dapat locker besar cam 1st n 2nd year dulu.. Yang penting bleh lock ngan mangga!
Sem lepas dapat locker kecik.. Even 2buah sorang tapi kecik~~ Dah la takleh nak kunci~~
Sekarang selamat la sikit barang2 peribadi aku... (peribadi la sangat~~)
Kesimpulannya.. dari segi bilik..umah..locker..meja.. Sangat2 la berpuas ati sem ni! 
Thank You So Much~~~

Kalo sumer kemudahan dah dapat yang elok.. So takde masalah la kan orang kata kalo nak study tu!

Jangan jadikan kekurangan sebagai penghalang untuk belajar ok~~~


Senang citer camtulah kan... Memang kena belajar elok2 la sem ni!
Insya-Allah.. target aku lebih tinggi untuk sem ni! Buat lagi baik dari sem2 lepas!
Insap dah insap~~ ;(

Sem ni pon aku nak letak jaoh2 dah ati dan perasaan aku! Kalo nampak yang cute2 tu...
Cute tak semestinya cun n ramai orang minat ok! Cute ada kriteria tertentu dari persepsi aku sendiri!

Biarlah orang lain dengan kebahagiaan mereka.. Aku tumpang gembira..
Watpe nak jeles.. Watpe nak terasa ati.. Sesungguhnya setiap orang Allah dah tentukan jodoh masing2..
Watpe nak kejar2 benda yang tak dapat.... (jangan cepat putus asa la wei...)
Cukop2 la tu... Sekarang ni aku rasa kalo tak dapat benda yang aku nak.. Takyah la try lagi..
Ada la tu hikmah dia.. Biarlah orang kata cepat putus asa ke apa.. Diri aku.. Aku tau la...

My priority now is my studies! Banyak lagi cita2 aku yang tak kesampaian...
Banyak lagi benda2 penting yang perlu aku fokus n fikirkan.. Cinta.. Couple.. Bila2 pon bleh la derrr~~
Semoga aku istiqamah dengan niat murni ni.. (ahakz~~)
Kalo jodoh dapat yang cute..yang baik... Dapat jugak nanti... Takyah nak risau sangat lah!

Kalo dapat camni ke kan.. bagos jugak! Hehehheeh

video

Kan...rupa dah la elok... Baik plak tu... Ehem2~~


Cukop la tu untuk malam ni.. Esok de kelas kul11.. Masa untuk tengok2 notes.. 
Leka men game tadi! Haish~~  


Jom esok ramai2 gi expo convo lagi jom??