Follow me on Twitter RSS FEED

"Papa Rindu Mama"

Posted in

"Papa rindu Mama...."


Eewww~~~  Pernah dengar ayat di atas? Anda sendiri pernah menggunakannya??
" Papa rindu Mama... "  dan ayat2 yang seumpama dengannya dirujuk kepada
panggilan sesetengah 'couple' yang memanggil balak or awek dorang dengan 
2 panggilan tadi..

Romantik sangat ke? Bahagia sangat ke? Sampai2 nak panggil papa2 mama2 ni semua??
Tak loya ke tekak korang? Tak berbulu ke rasa telinga korang bila ada di kalangan
kita or member2 kita yang suka panggil papa-mama time couple2/cintan cintun nih..?

Siyes weh... korang panggil la balak..awek korang pape pon..tapi jangan la sampai
telinga aku ni terdengar papa-mama nih! Aku alergi btol kalo ada orang guna
panggilan tuh!

Abang-Sayang... Awak-Saya... 'Nama-Nama'.. ok la kan? Romantik jugak...
Bahagia jugak.. Even 'Honey-Baby' pon kadang2 bila terdengar aku jadi cam nak TER..
TER apa ek?? Hahahah Apa2 jelah~~~ Tapi jangan la Papa-Mama nih!
Cukop la korang panggil parents korang je Papa n Mama tu.. Takyah la sampai nak panggil
pasangan korang tu sedemikian rupa..  

Tak romantik ke aku? Tak sama cam orang len ke aku nih..? Sape tak nak panggil
pasangan korang dengan panggilan yang manja2..tol tak?? Aku pon NAK! muahahha
Tapi takde la sampai aku nak biasakan dengan panggil papa-mama tu...
Mintak ampun la~~

Dulu time sekolah2..even kat matrix pon aku pernah dengar member aku bergayut
ngan awek dorang guna papa-mama nih. Orang yang jenis cam aku ni memang tak dinafikan la..
rasa nak muntah pon ada.. Tapi bagi dorang yang 'mengamalkan' panggilan tersebut... Bagi
dorang tu romantik sesangat ah!


Adoyai...dah rupa laki bini dah kan.. Tapi lau couple..bercinta sampai ke jinjang pelamin
tu aku tak kesah r... Tapi ni time couple bagai nak rak! Last2 putus... Hilang teros
papa tadi.. Melayang entah ke mama tu.. Huhuuhu

Taktau la weh...mungkin bagi korang OK je kot... Tapi bagi aku...jangan harap la aku
nak panggil awek aku nanti Mama... Cukop la aku panggil Awak-Saya.. Panggil nama dia
je pon aku rasa dah OK jugak.. Lau NAK... NAK sangat manja tu kan.. Ha..boleh la
nak panggil Abang-Sayang... But for papa-mama... SORRY~~~

Ha..ada 1 lagi... Baru teringat! Manja-Buchuk... Adoyai...udah2 ler tu...
Romantik amendenya lau sampai camtu weh... Kalo boleh nak korek anak mata ni ha
lau dengar panggilan camtuh! Haish~~  Meremang bulu roma wei... Setakat ni tak pernah
dengar lagi la orang sekeliling aku guna ayat camtuh. Lau dalam Adnan Sempit The Series tu...
ada la..keh3~~



Agak2 r lau nak panggil balak ke..awek korang tu kan.. Huhuhuh

AkU dAn PeRaSaAn InI... So aku punya suka r nak kata apa pon kan... :p


Dah Tak Tahan Lagi!!!

Posted in


Dah tak tahan lagi!!! Asyik2 orang ajak men futsal tapi aku terpaksa menolak...
Gara2 takde kasut futsal...huhuhu Dalam hati ni...sape je yang tau... Hati memberontak
nak ikot men sama.. Dah lama gler kan aku 'menyepi'..huhuhu Tak bleh jadi nih!!

Minggu lepas...hari Jumaat jugak.. Dah plan nak gi 'kontan' lepas solat Jumaat.. 
Sebab nak cari kasut futsal... Tapi ujan mula turun n lebat sebaik saja sampai umah....huhuhu
Then secara tak disangka2...demam mula 'melanda' diriku..sob3~~~
Maka niat baik itu aku tangguhkan dulu..

Then untuk minggu ni.. Since takde kelas after Jumaat.. Cuaca pon elok.. Apa lagi..
Kontan destinasi yang kutujui... Jenuh aku cari Al-Ikhsan yang dekat2 dengan ECM tuh..
tapi tak ingat belah mana.. Malas nak masuk yang dalam ECM tuh..

Sempat gak gi Kompleks Teruntum & Kuantan Parade..tapi kasut2 futsal 
kat sana tak lawo n takde yang berjaya menambat hatiku.. huhuhu
Then patah balik.. Menuju ke Al-Ikhsan yang dekat Mega Mall tu..tapi silap amik jalan
plak..ngekss btol aku petang nih! Tapi rezeki tu ada..tak semena2 jumpa Al-Ikhsan yang
aku cari awal2 tu...

Usha punya usha..rembat la sepasang kasut futsal petang ni..huhuhu 
Nak angkat yang brand Umbro kaler putih/gold tuh..sekali takde saiz 7UK.. 
Yang ada 8UK jer paling kecik... tapi cam longgar la plak ngan kaki aku... 
Padahal kasut biasa memang pakai saiz 8 pon sebelom2 ni.. 
Untuk futsal or bola..aku lagi prefer ketat la..baru best nak shoot!! ahahhahaha



(kalo tak..kasut ni la yang aku wat balik tadi...)

Then terpaksa la rembat brand Lotto... Lotto pon Lotto lah... Janji dapat kaler putih/gold...Aku suka!
Harga takde la mahal mana pon.. OK la untuk aku yang baru2 nak aktif balik ni kan..
Beli mahal2..tapi tak turun men..watpe.. Contohnya boots Topper aku tuh.. Seb baik murah je 
beli ari tu.. 2x je pakai n men.. hampeh~~  Harap2 yang futsal ni berbaloi la.. Sebab
aku pon memang niat nak aktif balik sem nih! huhuhu

Ni dia kasut futsal Lotto aku tuh... Takde la lawo mana pon kan..? Tapi ok la di mata
aku.. Aku yang nak pakai n men.. Bukan korang.. Lantak la mahal murah..Cantik ke tak pon..



(cam sama je kan ngan yang atas tuh?? aku pon terconfuse gak tadi..)


Saje aku cari kaler putih/gold...sebab nak match kan dengan boot aku yang dulu tuh..
Now dua2 kaler putih/gold..eheheheh



(suka gler ngan kaler kasut nih! cam Adidas Predator putih/gold pon ade..hihih)


Bila dah ada duit ckit.. Dah keje ke..lau still active.. Nak jugak rembat Adidas...
Tak bleh btol aku tengok boot2 kaler putih nih..nak2 plak ade campor2 gold ckit...haish~~


Dapat cam yang ni ke...





Yang ni ke... kan..




Dah2..takleh layan sangat2...ti tak pasal2 ngidam~~ huhuh

p/s : dh lm tk trik 140km/j g kontan..puas ati td..moto aku still power..vroom2~~


Jom BERFUTSAL ini malam~~~



Ponteng Sekolah Tapi Pergi Sekolah???

Posted in


Malam tadi susah la plak nak tido.. Maybe sebab tak makan ubat.. Demam pon semakin
membaik kan.. Alhamdulillah... Puas aku pusing kiri..pusing kanan sebab nak lelapkan 
mata! Last2 bleh plak teringat zaman sekolah2 dulu...

Parents aku dulu agak strict dalam bab2 sekolah nih! Tak bleh nak ponteng sekolah
sesuka ati jerk! Setakat demam2 biasa..selsema..batuk biasa2 tu..memang takde
peluang r nak ponteng sekolah... Tunggu time demam trok baru la dapat permit
takyah gi sekolah! Huhuhuh

So masa aku darjah 6 dulu..ada 1day tu aku demam.. Nak kata trok..tahlah.. Tapi kira
dapat lesen takyah gi sekolah la pagi tu.. Oooo yes~~ Heheheh
Tapi belah petang tu plak ada selection untuk 200m for Kejohanan Sukan Tahunan
sekolah aku.. Aku masa sekolah rendah dulu agak aktif jugak la..
Memang acara lari2 (olahraga) ni fevret aku gak r.. N tiap2 taun 'Hari Sukan'
memang aku join ah! Sebab nak dapat medal kan...huhuhu

So pada petang tersebut, mak aku anta aku gi sekolah.. Aku gi semata2 untuk
selection 200m tu je! Sebab tuk acara len memang dah terpilih r.. Huhuhu (hebat tak aku neyh??)
Lagi satu sebab nak try sport shoes yang baru.. Ntah camner tah mak aku bagi duit kat abang
aku suruh tolong belikan kasut tu.. Brand POWER je pon.. Zaman dulu mana
merasa lagi pakai ADIDAS NIKE ni semua..huhu

Sesampai je kat sekolah petang tu..cikgu2 ngan member2 aku smue plek n heran...

"tetttt" nama aku disebut!
"Pagi tadi tak datang sekolah..petang datang plak??"

Hahaha orang biasa lau demam...sekolah pagi tak pergi..petang untuk latihan sukan
lagi la taknak datang kan?? Tapi aku terbalik plak...hahaaha sengal!
Walaupun acara 200m ni bukan la fevret aku.. Sebab 100m yang menjadi fevret aku sebenarnya.
Tapi sebab taon last kat ctu kan.. n misi mencari 1st Gold Medal aku tu belom tercapai..
So aku kena masok gak acara tuh..mana la tau ada rezeki kan.. Lagi banyak masok acara..
lagi la banyak peluang nak dapat medal!

Untuk 'rumah sukan' aku.. WAJA namanya... Selen tu ada lagi WIRA PERDANA
SATRIA..smua nama kete PROTON! Ada 4 je tak silap aku...
Aku ni kiranya 2nd sprinter la.. bleh plak last2 latihan asyik kalah kat member aku tuh!
So, the best sprinter for each team automatically qualified to the final..(pergh..cam btol
je ayt English aku ari nih!)  Jadi..untuk selection petang tu just nak pilih lagi 
sorang lagi runner untuk cukupkan kuota bagi final 200m nanti.

Since aku ni 2nd sprinter tuk team aku...aku terpaksa la fight dengan 2nd sprinter
dari team2 len... 200m tu jauh jugak la dulu...satu round pusing padang sekolah aku kot! 
Biasanya sampai separuh tu dan slow dah..penat wo.. Kira lagi separuh tu biasanya naseb la kan..
Kerah segala keringat dan tenaga yang ada jela...


(hamek ko..terjelir kua lidah2)


Then untuk petang tu..dalam cuaca yang panas..condition aku pon yang tak 100% fit...
Aku berjaya jugak dapat 1st place! Then qualified to the final.. Kira team aku ada 2 orang
wakil tuk acara 200m tuh! Gila bangga+hepi aku time tuh! Dalam demam2 pon boleh menang!
Sebaik sampai je kat finish line tu... Aku teros merebahkan diri atas rumput.. Bukan sebab
pengsan ke..apa..tapi sebab penat sangat wo~~ Gila ko demam..boleh lagi lari.. Maunya tak
abes tenaga aku guna! Siap kena sound lagi kat cikgu muzik aku time tu..

"Jange tido atah ruput tu!! Nati keno pijok kokghe!!"
(dalam dialog Kelantan)



(burok bebenor rupe kartun nih! erk~~ aku pon cmni jugak agaknya time tuh)


Hasrat aku untuk ke final 200m tercapai jugak akhirnya... Ma pon tersenyum jugak
petang tu.. Anak bongsu demam2 still gol 1st place! Dio pon heran agaknya..
Pagi tak gi sekolah demam... Tapi petang gi plak sukan... Seb bek dia izinkan.. Huhuhuhuh


Untuk final 200m tu.. I got gold medal! Hehehhe
Citer final Hari Sukan tu..kita sambung next time keh?? T free2 aku flashback balik camner
situasi tersebut n brape medal aku dapat tuk taon tu..heheheh


p/s : nanti nak tunjuk kat anak2..medal2 yang daddy pernah dapat dulu...keh3~~ 


Sambung next time plak~~



Kidal Dari Persepsiku

Posted in


Wuh~~ dari 'persepsiku' segala~~ hehheehe Ok2..since aku kcik2 dlu…tak pon zaman sekolah2 
dlu la kan..aku sebenarnya ada satu pandangan yang agak serong la.. Eh bukan serong kot..
kasor sangat bunyinya tuh! Kira cam persepsi tak brape bagus la kat orang2 yang kidal nih. 
Kidal ni korang tau kan?? Orang yang tulis guna tangan kiri..






(cam lawo..je tulisan dia nih! klasik~~)

Sebabnya..smua family aku tulis ngan tangan kanan. So bila aku tengok ada orang tulis ngan
tangan kiri or buat pape yang banyak guna tangan kiri ni..aku rasa cam agak plek la ckit. 
Nak2 plak yang jenis makan ngan tangan kiri. According tu mak aku punya citer la kan..
Masa abang2 or kakak2 aku kecik2 dlu..n ada yang macam more to left hand writing tuh..
Mak ngan ayah aku siap pukul lagi tangan dorang. Bukan pukul la..cam tampor gituh..
cam taknak bagi or biasakan dorang menulis ngan tangan kiri la..

Aku pon tk sure nape sampai camtu skali. Takde la hina mana pon tulis ngan tangan kiri ni sebenarnya… 
Tapi sampai sekarang kot.. Lau aku ternampak member2 aku or sape2 jela yang sekitar aku kidal..aku mesti akan bagi perhatian yang agak lebih la ckit kan… Aku akan perhatikan pasal orang tu.. Cara dia menulis..makan..pape jelah.

Dan kalo korang perasan, orang kidal ni cara dia menulis or pegang pen agak berbeza
dengan orang2 yang menulis dengan tangan kanan.. Kalo tak silap aku la..time dorang
pegang pen tu lagi kuat genggamannya compared to right handed. Pastu dorang
punya angle menulis tu kadang2 baekk punyer senget~~ Kalo orang2 yang right handed
tu rasanya lebih kurang je cara pegang pen.. But for left handed ni..macam2 style ada! Btol
tak apa yang aku kata ni? Adeh~~






(orang tulis ngan tangan kanan takde rasanya senget
cam gni kan bila menulis??)





(cara pegang pen yang standard bagi orang yang right handed)


Kalo korang tak caya or nak tau lebih lanjut..korang usha sini..aku pon tak baca abes..
Tapi rasa2 cam ada info je kat sini..
http://www.lefthander.com/writer.htm

Sebenarnya aku tkleh btol kot tengok orang makan ngan tangan kiri.. Biskut ke..roti ke..
pape jela kan.. Aku rasa cam semacam jerk.. Trok kan aku neyh?? Dulu pernah aku 
tegur member aku ngah makan… Aku tanya dia..asal makan ngan tangan kiri?? 
Then dia reply..dia tak makan guna tangan kiri..sebab dia guna sudu..pegang je guna tangan kiri
Aku pon agak confuse jugak la kan.. Maklumlah..ilmu agama ni memang tak penoh pon di dada… 
Nak bahas balik pon tak ckop ilmu. Tapi sskali…logik la jugakkan? 
Dia makan guna sudu..bukan guna tangan dia.

Tapi bagi aku..aku still anggap makan guna tangan kiri..even guna sudu or garpu tu adalah 
tidak baik or elok. Sebabnya..agama sendiri pon pernah mengajar kan..makan guna tangan kiri tu..
amalan syaiton~~ So faham2 sendiri la ek…Yang menjadi kerisauan aku sekarang..
aku suka pegang gelas guna tangan kiri time minum air.. Sama la kan makan ke minum ke..
bila dah guna tangan kiri tu..dosa jugak!


Dari Abdullah bin ‘Umar radhiallahu anhuma bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

إِذَا أَكَلَ أَحَدُكُمْ فَلْيَأْكُلْ بِيَمِينِهِ وَإِذَا شَرِبَ فَلْيَشْرَبْ بِيَمِينِهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَأْكُلُ بِشِمَالِهِ وَيَشْرَبُ بِشِمَالِهِ
“Jika seseorang di antara kalian makan, maka hendaknya dia makan dengan tangan kanannya. Jika dia minum maka hendaknya juga minum dengan tangan kanannya. Karena setan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya pula.” (HR. Muslim no. 3764)


Tapi tula kan..dah makan nasik ngan tangan kanan..takkan la nak pegang gelas 
guna tangan kanan plak kan..tk sopan la plak di situ.. Tapi agama ada juga mengajar…
pegang gelas dengan tangan kiri time minum tu tak salah..dengan syarat…tampung guna tangan kanan.. Amalan Rasulullah jugak lau tak silap aku neyh (correct me if im wrong). Kadang2 aku buat r camtu..tapi kadang2 tu terlupa jugak..sebab dah biasa kan dari kecik..hmmm

Masa sekolah2 rendah dlu aku pernah gak r kat umah try makan western guna garpu n pisau..
cam ala2 makan steak la gitu kan kononnya..padahal makan daging burger+sosej+fries je pon…ahakz! 
Masa tu aku tanya kakak aku..nape orang makan.. garpu tu kat tangan kiri n pisau kat tangan kanan??

Then kakak aku kata..biasanya orang yang tulis tangan kanan..they tend to use the knife with right hand.. (kakak aku cakap bahasa Kelate..saja aku je translate nih..hehehe)
Kira tangan yang ko guna tuk tulis tu lagi kuat la tuk potong2 guna pisau… Since dari hari tu..
tiap2 kali aku makan guna garpu+pisau… Aku akan tukar2 tangan yang pegang pisau tuh! 
Kejap kiri kejap kanan.. Nak biasakan diri aku dengan kedua2 belah tangan. 
Kenapa aku buat camni ek??

Sebenarnya la kan..andai kata 1 day aku kena gi makan kat hotel..n need to use the fork +knife
aku akan tetap makan guna tangan kanan..n pisau tu di tangan kiri.And if ada orang 
tanya kenapa tak ikut protocol or table manner?? (protokol ke orang panggil?)
Dengan selambernyer aku akan tukar tangan yang pegang pisau n sambung makan balik… 
Sambil dengan belagaknya aku berkata…

“For me..there’s nothing different which hand should hold the fork.. But since I’m a Muslim.. I prefer to eat with my right hand”  


(pergh~~ cam hebat je English aku time tuh! padahal berterabur!
jangan gelak la ek sape2 yang baca nih..kalo salah tolong btolkan..keh3~~)


Kesimpulannya macam tulah.. Aku still ada satu persepsi yang berbeza pada orang2
kidal nih... Tapi bukanlah semuanya negatif... Sian..nanti semua orang kidal tak nak kawan
ngan aku pasni.. sob3~~ Tapi tula kan..seelok2nya... kamu..kamoo semua yang kidal tu..
Bila makan..makanlah dengan tangan kanan ya.. Kan ke dapat pahala bila makan guna tangan kanan.. huhuhu~~


Tetiba nak wat entry ni sebenarnya sebab aku pernah tengok gambar dia potong kek dulu..
Masa tu baru aku tau yang dia sebenarnya  kidal.. Tapi aku tak kata
la yang dia salu pegang sudu/garpu dengan tangan mana...sebab aku pon taktau..huhuhu
Dari taon lepas nak post..tapi takde peluang..so pada petang yang relax ini.. Sudilah kiranya
hamba mem'posting' pasal 'kisah' ini... 




-Tamat Sudah-





Homesick

Posted in

Usah kata dak pompuan..aku yang laki ni pon kadang2 homesick jugak!
Nak2 plak ble 2 3 bulan tak balik umah.. Dah boleh consider lama r tu lau 2 3 bulan..huk3
Tapi bila dah besar panjang..dah masok U..perlu ke homesick tu semua?? 
Dak pompuan je ke yang salu homesick?? Dak laki tak??

11 ari je lagi nak balik umah.. Rasa baru je sampai sini.. Dah..kena balik... Terpaksa la kan..
Lau tak balik..alamatnya lepas final nanti la baru tengok umah aku balik..huhuhu
So cam biasa ah..bila dah agak2 cuti tu bila..aku awal2 lagi dah kua p beli tiket! heehehe

Kadang2 teringat balik kenangan 1st time berjauhan dari rumah.. Terpaksa tinggalkan umah
demi pelajaran.. Sepanjang 11 tahun bersekolah..aku stay kat umah jerk.. Tak masok mana2 asrama.
Masa form 1 dulu dapat je MRSM.. Tapi aku sempat bertahan untuk tempoh seminggu jerk! 
Minggu orientasi je aku dok asrama..pastu blah..balik sekolah asal! Kelakar kan??
Kot ya pon..dok la seminggu dua dulu...

So..tu tak dikira aku dok asrama la kan? Sebab tak sempat belajar pon kat sana. Pengalaman
betol2 berjauhan dari rumah n dok asrama bila aku masok matrix.. Wooo..terseksa segala
zahir batin aku time tuh! Maunya dekat 1st 2-3months tu aku amik masa tuk sesuaikan diri!
Tak pernah2 kot kua dari Kelantan.. Nak kena bangon pagi sendiri... Basuh baju sendiri..
Tula..sape suruh manja sangat time dok umah belas2 taon dulu..kan2??

Yang paling aku tension..bila kena iron baju sendiri! Adoyai..aku ni memang failed ckit bab2
iron baju nih! Iron la lama mana pon..mesti renyuk gak! Haih~~ Dari darjah 1 sampai form5
kot mak aku yang buat...hehheeh Anak bongsu..maklom saja la kan.. :p  So sampai sekarang..
aku paling2 fed up bila nak kena iron baju sendiri! Pernah gak aku berseloroh ngan mak aku..

"Cepat2 la..kawin! Nanti senang..ada orang 
tolong ironkan baju seluar.."

Minaweh punya budak! Awal2 dah perhambakan bini ko ek..? ehehehe
Takde la..at least terjamin ckit makan pakai aku..keh3~~
Tapi siyes wo..aku harap2 bila dah keje nanti..tak perlu la pakai hensem2 smart2..
Kemeja..tie..coat segala..  Lau ada orang tolong ironkan takpe.. Lau takde..??

Sambung balik zaman matrix dulu.. Memang kejutan budaya gak r aku masa 1st sem!
Hari2 time mandi kat jamban tu ingat nak balik je.. Dok matrix tak sama cam dok U 
kawan2~~ Kat sana kelas tiap2 ari full 8pagi- 4/5 petang.. Gap pon sejam dua je.. tu pon
bukan tiap2 ari jugak.. penat toksah kata la kawan2~~ Jadual pack nak mampos!!

Ngan budaknya yang pelbagai ragam..pelbagai otak.. Haish~~ yang bijak..bijak sangat!
Yang bengong..bengong amat! Seb baik la matrix tu setaon jerk..huhuhuh
Dok U..bebas..nak balik umah balik..asal ada tiket! Zaman2 matrix tak boleh wo..balik pon
time2 cuti.. Lau nak balik time weekend..hmmm memang buang masa la... pegi balik dah burn
1 ari.. tak terasa pon lau balik weekend! Nak outing pon..weekend jerk..bukan cam dok U..

Dah 6 sem aku kat sini.. Alhamdulillah..rasa bersyukur gak dapat masok n belajar sini..
Not bad la.. even U aku takde la sefemes U besar2 n glamer2 kat Malaysia ni..

Hampir 2 minggu aku dok UMS sebelom dapat transfer masok sini..woo time tu 
ada gak rasa menyesal..tak dengar kata mak aku.. Gatal pi ec borang UPU mintak sana!
Bajet la kan nak berdikari..adoyai~~ Bersusah payah sebab aku yang sengal neyh!
Hmm bialah..yang lepas tu lepas  la.. Sekadar untuk dikenang kata ompuith! Ahakz~~

Weh2...tak lama dah nak balik.. Makanan..makanan~~ Hehehehe 

"Ingat mati..ingat sakit.." 

tu lagu Wali Band...

aku punya version..

"Ingat cuti..ingat..rumah..ingat makanan~~"

ngeh3...


So balik nanti..cam biasa ah..aku dah plan awal2 nak makan apa..hahahaha
Sampai mak aku pon heran...kemaruk sangat bila balik cuti kat umah..
Nak kata dok sini tak makan..duit habes je bulan2..badan makin nek..

















             Cheese sausage bread



Wu..tengok cheese dia tuh! sodap wo!!! nyum3


Cheese sausage bread ni memang pebret aku ah! Even balik cuti seminggu je kat umah..
aku mesti suruh mak aku buat! Tak susah pon..korang leh buat sendiri..
Lau bajet tak reti masak cam aku..nak recipe..gitau je..hehehehe




Burger goreng sendiri lagi syiokk!!
'double daging' mesti mau!! 




Ayam goreng ni walaupon nampak tak menarik n
tak sesedap KFC..tapi aku suka! lagi banyak tepung
lagi best!!






oh roti jala~~ ma janji nak buat cuti baru ni..
tapi tak kesampaian hajat aku..sob3~~
tak kira..balik ni nak suruh ma buat jugak!! keh3








huhuh 2 makanan ni dah berjaya menambat hati aku!!
nama dia aku pon tak sure..tapi balik nak cari gak 
kat KB.. tnx to 'Cik Yah' yang dah beli n
memperkenalkan aku ngan makanan ni baru nih..




Erk...perot dah lapar...badan still panas..selsema belom baik2..tekak semakin sakit... :(
Mintak diri dulu la ek... nak bakar roti 4 dinner...heheheh Sampai ketemu lagi ya~~



Tudung...

Posted in


Revolusi pemakaian tudung atau lebih senang difahami 'style tudung dipakai' dimulakan oleh 
pelajar2 wanita UIA. Itu menurut sumber yang boleh dipercayai la.. (kakak aku) Entah ya
entah tidak.. Tapi aku rasa pon macam btol.. Fenomena ini berlaku sewaktu aku masih 
belajar di sekolah rendah. Dalam 10-15 taon yang lepas la kot. 
(giler ayat cam nak wat karangan SPM jerk!)

Menurut sumber tersebut (kakak aku lagi), mahasiswi2 UIA ini dikatakan mengenakan tudung(style)
dengan cara mereka tersendiri. Dengan erti kata len..style mereka pakai tudung tu...sama.......je semua!
Dan disebabkan itu juga..mereka dikatakan mempunyai 'identiti' tersendiri di kala berada di luar dari UIA.
Asal kt lua je orang dah bleh agak... "Ni mesti student UIA nih!"



Yup..tengok cara mereka pakai tudung tuh.. Macam sama je kan.. 
Dorang suka 'pin'kan brooch di bahu mereka. Bahu ke?? dekat2 la tu kan...


Dan bermula dari situlah orang ramai dikatakan mula meminati style budak2 UIA ni pakai tudung 
dan menjadikan style tersebut sebagai 1 trend! Macam mana orang 'dulu2' pakai tudung weh??
Bukan 'dulu2'...sebelum2 tu...'kuno' sangat bunyi ayat aku tadi tuh!





(2 gambar kat atas ni antara contoh style tudung dolu2 dipakai)


Then trend memakai tudung mula berkembang dan berubah... Pelbagai nama tudung turut terdapat 
di pasaran. Tudung Wardina lah! Tudung Waheeda lah! Tudung Ekin lah! Tudung Mawi (nama laki) pon ada! Tudung Kajol pon ada gak tak silap aku dolu.. Seb baik la takde nama2 tudung guna nama artis2
Hollywood macam Catherine Zeta Jones ke... Monica Belluci ke.. (hehe....cun nih!) dsb....







Wardina


&


Ekin



Maka Rantau Panjang dan Wakaf Che Yeh di Kelantan mula menjadi
Syurga Tudung (erk..syurga ke?) Mula menjadi tumpuan ramai tatkala musim2 cuti..
(sekolah..raya dsb..). Melayang lah berpuluh2 hingget.. ratusan hingget jugak mungkin ada..
Salah sorangnya kakak aku tadi la... hahahha Seb baik sekarang  dah kureng skit
tabiat buruk itu! (kakak aku takde blog rasanya) 


Maklomlah kan orang pompuan..tudung tu mesti nak kena matching ngan baju la..kain la..
Kalo boleh semua kaler 'LUNA' tu dorang nak! Dari kaler putih..kuning..oren..merah..purple..biru..
hijau..coklat..itam.. Tak termasok lagi pink,krim,gold,silver,kelabu,peach


Dalam banyak2 style orang pompuan pakai tudung tu..ada beberapa style yang aku tak
baper suka or berkenan perkataan yang lebih tepat lagi!
So untuk orang rumah aku nanti..(tak kesah la sape2 pon kan..:) )
1 ari nanti mesti dia terpaksa dengar ayat2 camni dari aku..hahahah


"Abang bukan tak nak bagi Sayang pakai 
tudung camni..."



(belah dalam kaler len..lua kaler len..tak suka wo~~)

"Abang pon bukannya tak suka Sayang
pakai tudung yang macam ni.."



(toksah la plek sangat2 eyh..)


"Yang macam ni ke..."



(Aku kurang sket kot lau shawl2 nih..taktau kenapa! 
Sebab panjang sangat kot..burok nengok!)



"Dan kalo boleh Abang tak nak dan jangan la
Sayang pakai tudung sampai macam ni..."






(dah rupe kuih lapis dah aku tengok! macam2 kaler ada! adoyy!!)




"Sebenanrya Abang lagi suka bila Ayang 
pakai tudung simple2 jerk..." 


Contohnya camni ke..




(simple tapi lawa...)




"Camni ke..takde belit sana..belit sini~~ Pin atas kepala la..belakang kepala la.. Nanti Abang jugak..
 yang kena pinkan semua tu before kita pergi keje.."




(kan ke bagos camni..tetap nampak lawa..takyah belit2 sangat!)




(simple je kan..? tapi still nampak ok..)


"Tapi let say time raya ke..ada function pape
ke..lau Ayang nak jugak pakai..Abang boleh
je izinkan..tapi bia la yang tak sakit
mata Abang ni ha...! "






Tak kesah la..setakat nak
pakai cam yang kiri ni ke..
yang kanan ni ke..

Bukannya salu pon kan..kang sian plak kat dia..tak bagi dia berfesyen langsong...







Kesimpulannya macam tulah.. Aku lau tengok dak2 pompuan or wanita2 kat lua
sana yang pakai tudung berbelit sampai terbelit leher segala tuh! Jenis yang suka pakai blah dalam kaler len..tudung kat lua kaler len..berlayer2 lah.. shawl lah! Cukup tak suka aku nengok..sakit mata ni ha! hahahah Kadang2 cam pompuan dalam citer Indon petang2 pon ada~~ eeeeeeee!! Arini la kot yang start pakai tudung cam gituh..! ahahah :p

Jangan marah la ek adik2 kakak2 yang pakai shawl ke..tudung2 yang saya sebut seperti di atas2 tadi tu..
Memang itu jiwa saya...nak buat camner kan.. Itu cuma persepsi saya..pandangan saya..kata hati saya..
Dari sudut pemikiran saya.. Dah nama pon AkU dAn PeRaSaAn InI... Suka ati aku la kan..


(gambar2 di atas tadi hanyalah contoh semata2..harap2 takde la tuan punya gambar ke..
blog ke..yang saman aku pasni..sebab tak mintak izin dulu guna gambar2 dorang..sowie~~)











Aku Dan Semester 6

Posted in

Hari ni hari ke-2 di minggu ke-2 semester ke-6… Rasa nak marah..rasa geram pon ada! Penat aku ke hulu ke hilir gi fakulti…jumpa PA..tunggu dekan…tiap2 hari dari minggu lepas! Semata2 nak dapatkan approval untuk amik lebih credit hours sem ni.. Kalo ikotkan ati..bukannya aku nak sangat pon.. But since jadual tu tak clash..apa salahnya aku amik sekarang! Dengar2 subjek ni pon bukannya susah.. Budak2  ni siap bleh score lagi A ngan B dulu..

Memang la dorang nak tengok CGPA aku tu nek n stabil dulu… Sebab tu dorang tak confident nak bagi aku amik subjek lebih.. Time orang nak belajar..tak nak kasi plak! Aku beriya2 nak amik subjek tu pon sebab tak clash n ada banyak masa free siang hari.. huhuhu.. Tak pelah…takde rezeki aku agaknya sem ni… Dorang pangkat lagi besar..kita ni sapa la sangat setakat student…

Just nak recap ckit..tak pon nak wat post-mortem untuk 1st week of semester 6 ni..camner perjalanan idop aku untuk sem6 nih.

Untuk sem ni..macam yang aku dah plan.. Setiap hari aku nak minum segelas susu before gi kelas. Tak kira la kelas start kul8 ke..kul9 ke..aku nak biasakan diri dengan minum segelas susu tuk alas perot. Sebelom2 ni salu gi kelas tak makan tak minum dulu. Tak bleh la breakfast ngan benda2 berat..t mengantuk orang kata dalam kelas nanti.. So tenaga tu amat penting ok! Harap2 minum susu tu cukop la untuk bertahan sampai lunch hour.


Makan nasik plak sekali sehari jerk! Tu pun during lunch hour.. Mungkin nak kena ada sayur2 ckit.. Salu kat sini makan lauk jerk! Sebab tengok sayur2 cam takde selera kot… (ngade btol!) N blah malam plak aku dah decide tuk makan roti bakar jer.. Tak nak dah makan nasik2 lagi~~ Sebab benda2 ni lambat nak hadam.. N for sure bila wat keje malam2 rasa memang cepat sangat ngantok! Untuk seminggu ni.. Aku berjaya mendisiplinkan diri dengan semua2 tu. Harap2 berterusan la sampai habis sem ni.


Derr...lau sepinggan macam ni..gemok jugak~~ (tapi ni time lapar ritu..mmg banyak la
aku amik..hhehee..) -pinggan aku cam orang India guna kot..member aku kata-

Untuk akademik plak..minggu lepas tak belajar sangat. So aku pon tak start study btol2 lagi. Insya-Allah..start minggu ni..kelas semua dah ON..so aku pon kena la ikut jadual harian aku.. Yang mana tiap2 sem aku buat…dengan kemas n teraturnya~~ Tapi…tak pernah menjadi..n disiplin amatlah trok dalam bab2 nak follow jadual yang aku buat sendiri tu! Hampeh~~

Dalam seminggu ni jugak..time aku study ke..tengok2 nota ke.. Aku OFF oovoo n skype tuh! Cuma YM terpaksa la ON..sebab YM amat penting~~ Dapat notification FB...BLOG.. So tak terganggu sangat la...FB pon jarang ckit bukak sem ni...huhuhu

Since spec baru dah ada...dalam kelas pasni kne pay more attention la during lecture tuh! Tak sangka plak aku..power spec aku sekarang 275(R) 175(L).. Dulu ingatkan 300(R) 200(L).. Ok plak mata aku nih...ingatkan makin trok! Haish~~



(spec biasa2 jer..tapi melayang la jugak 300! lau amik converse pon
takpe..harga sama je..rasa rugi la plak)

Tido...tido pon sem ni aku nak limit2 jer! Less than 6hours perday...bleh?? Dulu asal takde kelas je..rasa penat ckit..tros tido! Balik kelas kul4 pon bleh lagi tido! Start sem ni tak bleh la wo~~ Since 1subjek yang aku nak amik tu dorang tak kasik amik..so masa free yang ada tu aku nak kena guna tuk benda2 yang berfaedah.. Layan BLOG ke... hehehe takde lah! Study la wei~~

Futsal... hari2 dak2 ni ajak men futsal~~ Tapi kasut futsal aku takde la gi la.. Ari tu kua gi wat spec..ingat nak usha tros kasut futsal murah2.. Tapi tak cukop masa la plak.. Since nak balik cuti ada dalam 2minggu n beberapa hari je lagi.. So aku decide tuk beli time balik Kelate nanti ah.. Tengok jela dorang turun dalam 2minggu ni.. Coming back from midsem punya cuti sekali ngan Raya Cina.. Pastu baru aku turun! Huhuhuhu tak sabar weh nak men bola balik..futsal ke..layan jelah.. Janji stamina muda2 dulu dapat balik! kui3

Gym...bila nak pegi gym nih?? Ari Rabu n Jumaat belah pagi aku free so aku decide nak spend dalam setengah jam gituh gi gym.. Bukannya nak men alat berat2 nak suruh body jadi ketol2 wei~~ Aku nak men beskal ngan mesen yang bleh lari2 tu je.. Nak kuros+cari stamina.. tu jer~~ hihihii  (camner lau body ketol2..hensem tak?? :p)  Yang ni pon lepas cuti nanti la kita start k?? huhuh

Rasanya azam taon baru aku no.1-3 dah aku sentuh... cuma no.4 ngan 5(Azam Taun Baru 2011 ari tu..) je blom start lagi... Jarang kot baca paper sekarang... Yang dorang highlight pon aku tak sempat nak baca.. Thank God...berita2 bola pon aku tak sempat nak layan.. so fair la kan?? ehhehehe
Insya-Allah..ada masa  aku tunaikan la azam aku yang no.4 ngan no.5 tuh.. Once aku follow jadual aku..ada la ruang untuk buat semua tu..

Cukop la kot chek2 apa yang patot... Yang penting pointer sem ni mesti naik!! Dalam misi mencari diri aku yang dulu2 balik... Wish me all da best!

Salam~~~