Follow me on Twitter RSS FEED

12/12/04 - 12/12/11

Posted in
Seperti taon2 yg lepas.. Tibanya 12/12.. Pastinya mengingatkan aku pada arwah ayah yang telah pergi..
Hari ni genaplah 7 taon arwah ayah pergi meninggalkan kami.. Kejap je masa berlalu..
Mungkin kerana kesibukan diri.. Pelajaran.. Masa seolah2 bergerak begitu pantas! 

Macam taon2 yang lepas jugak.. Sebelum ke kelas kul 8, aku akan SMS siblings aku..
Just tuk remindkan dorang tarikh di mana arwah ayah telah pergi...
Aku percaya.. Masing2 ingat tarikh ni meskipun tak perlu set pon dalam henset ataupn organizer dorang..

Dan alhamdulillah.. Macam taon2 yang lepas jugak.. Aku tidak lupa untuk sedekahkan bacaan Yassin
buat arwah ayah.. Hari Khamis ni ada kelas ganti belah malam.. So mungkin tak sempat nak baca Yassin
seperti kebiasaanya.. At least aku dah baca hari ini.. Kalo ada kesempatan.. 
Insya-Allah Khamis nanti baca lagi..

Taon ni tak pasti.. Mak aku buat ke tak kenduri arwah.. Rasanya macam dah 2 3 taon jugak kot
tak adakan kenduri arwah.. Panggil budak2 Tahfiz kat umah baca Quran..
Mungkin jugak sebab my siblings tak dapat berkumpul semuanya..

Bila sebut pasal arwah ayah.. Aku teringat akan cerita abang aku dulu..
Sekitar awal tahun 90-an.. Komputer baru je timbul kat Malaysia...
Pejabat2 mungkin banyak dah start guna komputer.. Tapi orang persendirian jarang sangat2..
Aku bersyukur.. Sebab sekitar taon tu jugak.. arwah ayah belikan komputer kat umah..
Harga time tu menurut abang aku.. RM5000 jugak la.. Tapi time tu komputer apa la sangat
kalo nak compare dengan zaman sekarang.. Harga je mahal.. Tapi still pakai disket..
Bukan setakat disket kecik tu.. Yang besar tuh! RAM..Hard Disk sumer toksah
cakap la.. Kecik gila2 kalo compare ngan sekarang..

Kat pejabat ayah aku time tu.. Semua pegawai dah pakai komputer..
Tapi ayah aku tak braper reti sangat la guna komputer ni.. Orang len edit fail.. Copy fail cepat jer!
Tapi ayah aku still edit ke copy pape manually.. Abang aku cakap..
Bayangkan kalo pengarah nak 5 copy fail yang berlainan ke apa.. Ayah aku terpaksa buat satu2..
Padahal kalo guna komputer tersangat la mudah n cepat!
Yela.. Ayah aku asal orang kampung kot.. Puluh2 taon idop baru jumpa komputer..
Bukan cam zaman kita sekarang.. Lahir2 mak bapak dah reti guna komputer internet bagai..

So abang aku yang 'pandai sikit' komputer ni tak sampai ati la tengok ayah kami masih
di takuk yang lama.. Dan berhasrat untuk tolong ayah aku ringankan kerja dia..
Tapi ayah aku MENGHALANG! Dia kata.. Anak2 perlu belajar.. sekolah..
Kerja ayah..kerja orang tua..biar dia sendiri yang buat..

Biasalah..sorang ayah mana nak anak2 susah.. Biar dia yang susah asal anak2 tak susah..
Walaupun abang aku siap offer nak tolong time weekend je..
Tapi ayah aku tetap berkeras! Komputer kat umah tu anak2 wat main game.. Wat keje
sikit2.. Tapi tuan badan yang beli.. Tak guna sangat pon..

Rindu sangat2 kat ayah~~~ ;(


AL-FATIHAH BUAT ARWAH....




1 comments:

Bumbleboo said...

jangan gini bro. tak bese aku tgk ko sedey..papepun, aku doakan moga arwah ayah ko sentiasa melindungi ko dari jauh..rasa2 nya dia tau jugak kan aku de taip bende ni kt ko..haha..ops! maaf pakcik! dun wori pakcik, selagi anak pakcik ni depan mata sy, akn sy buli dia smpai ktorg grade, dengan izin Tuhan. :)

Post a Comment

Nak komen eyh..?? Sila lah...heheheh