Follow me on Twitter RSS FEED

E-KAMUS..

Posted in


Wah~~ dan berbulan2 aku tinggalkan blog ni.. apa bleh buat.. 
Takde masa dan kurangnya rasa ingin post pape kat sini..huhuhuhu
Sekarang dah start minggu study week. So as a student..masa untok pulon2 habes2 la kan
sebelom final xm menjelma.. Time2 ni la nak study giler2~~ ye dak?? keh3...

Untuk sem 8 ni aku ada 5 final papers.. Banyak tak?? Biasa je kot..
Sebelom2 ni pon pernah je 5 paper.. Tapi kalo ada hari yg double papers..maksudnya
ada paper pagi n satu lg petang.. Tu yang agak sedikit tensen di situ..huhuhu

Dalam aku dok study tuk paper Gas Combustion & Utilization ni..
Banyak gak terms or istilah or.. makna2 yang aku taktau...
Terms dalam engineering ni satu.. words in english pon satu...
So kerap jugak la aku refer dictionary... Tapi bukan la dicitonary yg besar2 tu..
But E-Kamus.. install dalam lappy.. then bila nak cari word or pape..
SEARCH jerk.. cepat & pantas! heheheh


Sebenarnya aku beli E-Kamus ni masa aku sem 2 lagi kalo tak silap..
Tu la 1st thing yang aku beli thru online. Sebelom tu tak pernah2 pon..
Takut pon ada..takut kena tipu ke apa kan... Maklumlah transaksi alam maya kan..
(eewww  very the kampung ayat tu..)

Masa aku sem 2 dulu aku agak tensen bila belajar.. Sebab banyak makna/istilah/perkataan
yang aku taktau... So memang take time sesangat la nak cari makna dalam dictionary tu..
Baru baca 2 3 ayat or perkataan.. dah sangkut..dah kene benti.. sebab tak paham..
Kadang2 bukan tak paham apa pon.. sebab lack of english vocabs..


Jenuh la ko kejap2 belek dictionary..kejap2 cari makna.. Mana tak ponat den time tu..
Tah camner secara kebetulan.. Ada orang promote E-Kamus  ni dalam FRIENDSTER..
Friendster ok~~ Korang jangan hengat aku tak men benda ni dulu ya...
Tapi sekarang nak ngaku ada FREINDSTER   kat orang pon maloo~~ Kui3..

So pada suatu hari.. Aku pon order la E-KAMUS  ni.. Time tu dalam  RM 80-90 jugak la..
Habes melayang duit aku.. Tapi takpe.. Sebab time tu aku agak cerdik ..
Sebab aku rasakan pelaburan ni sangat berbaloi dan berguna untuk jangka masa panjang.
Dan alhamdulillah..memang ia betol2 berguna tuk orang yang tak baper pandai english cam aku ni..

Ni la rupa benda alah tu..

(nampak tak.. "intelligence at your fingertips" keh..)


Apa yang special pasal E-KAMUS ni.. Dia ada berbelas2 dictionaries.. Banyak tak??
Ada medic  punya dictionary... Arabic.. Engineering.. Maths.. Oxford.. Chinese..
Eh banyak lagi la senang cakap.. Ha.. Kamus Dewan DBP.. Malay-English.. English-Malay
pon ada dekat 2 3 jugak tau! Berbaloi kan..??  :)


(ni sumer perkakas2 yang ada dalam E-Kamus ni..)



(kalo tak reti nak guna janga risau..dia bagi manual lagi..)


(ni la CD installernya....)

Oh ya~~ Apa yang buat aku suka jugak E-KAMUS ni sebab dia ada pronounciation
jugak tau! Ada female..male.. voice.. Kadang2 kalo aku tak reti dan sebot satu2 word tu..
Aku klik benda tu la dengar camner dorang pronounce dengan betol..
Sangat2 berguna kalo dekat2 nak presentation... Malu gak kalo dok tengah2 present tu..
Ko sebut word tu then bunyi len.. tak ke malu kan?? hahahhahaha


Tu jela kot aku nak citer pasal salah satu benda yang penting dan sangat2 berguna sepanjang 
aku belajar kat U ni.. huhuhu  Tapi 1 je leceh ngan benda alah ni.. Tiap2 kali aku format laptop..
Dah sah2 benda ni pon uninstall skali.. ye dak??  So every time nak install balek..
Mesti kena call centre sebab nak activate benda alah ni.. Kena bagi actiovation code ngan
serial number.. Logik la kan benda puloh2 hingget.. ORI plak tu.. berlesen.. Mesti la special
sikit.. ye dak? Orang pon takleh curi n install men2.. Kalo tak tau actiovation code tu..hahahah

N yang paling best jugak.. Kalo dak2 ni ke member2 aku taktau pape makna in english..
Kejap je aku search.. Taip2..enter ko! Takde dah nak belek2 dictionary bagai~~
(very the kampung u~~ hahahha  sori guys! :p)




1 comments:

Aishah Jahirah said...

segalanya di ujung jarikan.....hee kg ke....kih3 kg moden...:)

Post a Comment

Nak komen eyh..?? Sila lah...heheheh